Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funäsdalselever vann resa i fototävling

Under hösten har Skolverket arrangerat en tävling där högstadieklasser ska lyfta fram olika yrken med bilder. Eleverna i åttan på Funäsdalens skola blev en av tio högstadieklasser som belönades med en klassresa.

Annons

I år är det yrkesutbildningens år och Skolverket har därför gjort en satsning på en tävling som kallats Talangjakten där högstadieklasser runt om i landet fått chansen att dokumentera olika yrken med bilder vilka sedan publicerats på Instagram. Syftet har varit att öka kunskapen om och därmed även attraktionskraften för yrkesutbildningar när högstadieeleverna sedan ska söka till gymnasiet.

– Vi har intervjuat och fotat ett antal personer som får Sverige att gå runt. Vi valde att visa yrken som finns här lokalt i västra Härjedalen, berättar eleven Frida Styffe.

Lokalt har det varit, allt från pistmaskinsförare till rennäring har dokumenterats och skickat in. Vinnande konceptet var att skildra en lokal kock. Motiveringen från Skolverket till att åttorna i Funäsdalen skulle få pris löd, "Visar kockyrket ur ett bredare perspektiv. Det finns en lokal förankring och perspektivet på yrket är breddat med fokus på ekologisk och närproducerad mat. Det har även uppmärksammat serviceperspektivet på yrket".

– Priset var en klassresa till Göteborg där vi ska besöka EuroSkills som är ett yrkes-EM, vi åker 1 december, berättar Frida Styffe.

Åttondeklassen i Funäsdalen vann en resa till Göteborg för sin insats i Skolverkets tävling Talangjakten.

Annons