Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra meter sätter stopp för Lennarts planer på fritidstomter

/
  • – Jag är en enkel torpare. Jag anser att de ska upphäva strandskyddet där inne i skogen, 96 meter från Ljusnans strand. Det här är ju löjligt, säger Lennart Wagenius.
  • Här vill Lennart Wagenius sälja två tomter med byggrättigheter men kommunen säger nej efter som Ljusnan ligger fyra meter för nära tomterna.
  • Lennart Wagenius
  • I skogsgläntan bakom Lennart Wagenius rinner Ljusnan. Det är 96 meter till strandlinjen, därför får han inte bygglov. Hade det varit hundra meter hade strandskyddet inte gällt.

Lennart Wagenius är förbannad. Fyra meter sätter stopp för hans planer på att sälja två fritidstomter i skogen bakom berget i Funäsdalen. Fyra meter gör att strandskyddet ger ett blankt nej till att bygga på tomterna.

Annons

Lennart Wagenius har köpt en fastighet norr om berget, Nålaåt i Funäsdalen, avverkat skogen och vill nu sälja men kommunen säger nej. Det är 96 meter ner till Ljusnan. Det ska vara hundra meter. 

– Jag är fly förbannad. Det här är barnsligt. Det byggs alldeles intill vatten på många andra ställen. Det här tar de till bara för att försöka sätta åt mig som är en enkel torpare, säger Lennart Wagenius.

Härjedalens kommun säger att strandskydd är knepiga frågor men att hundra meter är en absolut gräns som utgår från medelvattenståndet på närmaste strandlinje.

– Det är löjligt, säger Lennart Wagenius. Det handlar om fyra meter och det är en stor barriär av skog mellan tomterna och Ljusnan.

Han tar fram handlingar från 1966 där det står att styckningslotten ska användas för fritidsändamål.

– Se här, det är undertecknat av lantmätare på distriktslantmätarämbetets vägnar. Det står att avstyckningen ska vara för fritidsändamål. Jag har avverkat på tomterna och vill sälja dem.

Men kommunen menar att de gamla handlingar inte har någon bäring och understryker att strandskyddslagstiftningen har blivit strängare sedan 1966.

– Har man inte byggt tidigare är det inte säkert att man får göra det nu med den nya strandskyddslagstiftningen, säger planchefen Britt-Mari Nordstrand. Bara för att den är avstyckad och hade ett ändamål då ger det ingen rättighet idag till bygglov.

I Härjedalen har alla vatten, ner till minsta å ett strandskydd på hundra meter.

– Det gäller även om man har en grävd damm på tomten, säger Britt-Mari Nordstrand.

Många andra län har fattat beslut om att strandskyddet ska gälla för vattendrag med en viss bredd eller storlek men i Härjedalen – och hela Jämtlands län – gäller det i alla vatten.

– Bara för att det står att det är en fritidsfastighet är det inget löfte om att bygga där. Bygglov är en annan sak än att tomten benämns som för fritidsändamål. Bygglovet är en annan prövning, säger Britt Mari Nordstrand.

Men Lennart Wagenius är inte nöjd med beskeden.

– Fyra meter handlar det om. Det finns dessutom ett dokument som säger att tomterna ska vara till fritidsändamål. Kommunen borde se över reglerna och dessutom fundera på om några människor över huvud taget ska ha råd att bo här i framtiden med tanke på att det är så omöjligt att få bygga, säger Lennart Wagenius.

Annons