Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen pilotkommun för utbildning för föräldrar med barn i gymnasiet på annan ort

/
  • Marie Svetsnoff kommer att ha sin 16-årige son i Falun till hösten. Hon  pluggade långt hemifrån när hon var ung, så situationen är inte ny.
  • Marie Svetsnoff.

Härjedalens kommun är pilotkommun för en utbildning för föräldrar i glesbygden som har ungdomar i gymnasiet på annan ort.

Annons

– Den här utbildningen innehåller mycket nyttigt för föräldrar i glesbygden som har sina barn på annan ort, säger Agneta Roberts, som är ansvarig för Härjedalens kommuns föräldrastöd.

I västra Härjedalen är alla förälder som har gymnasieungdomar föräldrar på distans. Även många föräldrar i andra delar av Härjedalen har sina gymnasieungdomar långt borta.

Utbildningen innehåller allt från nya digitala betalsätt, budget och droger till att byta gymnasieprogram och hur man är en bra och stöttande förälder på distans. Studie- och yrkesvägledaren pratar om avhopp och utbildningar, Handelsbanken om ekonomi och Polisen om droger och att vara straffmyndig.

Förra året gick en utbildning i Åre för föräldrar med barn på annan ort.

– Den var annorlunda. För den här nya utbildningen fick Härjedalen vara pilotkommun. Det tycker jag är kul, säger Agneta Roberts.

Marie Svetsnoff, Söromsjön, kommer att ha sin 16-årige son Martin långt borta till hösten. Han flyttar då till Falun för att gå cykelgymnasium. Marie Svetsnoff pluggade också långt hemifrån när hon var ung, så situationen är inte ny.

– Men det var länge sedan och världen ser annorlunda ut idag, säger Marie Svetsnoff. Jag hoppas ha nytta av utbildningen. Vi har bara hunnit igenom halva än men den är bra hittills.s

Annons