Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hopp över sten och brant när friåknings-SM för juniorer kördes i Tänndalen

/

Fredagens inåkning bjöd på strålande förhållanden, sol och klarblå himmel. När tävlingen väl skulle köras på lördagen var det snöfall och blåst.
– Hade det varit en Freeride World Tour, som tävlingarna i touren för vuxna heter, hade vi nog skjutit upp det. Men ungarna bara öste på, berättar arrangören Jon Wagenius.

Annons

Ett tjugotal barn och ungdomar i sju till femtonårsåldern trotsade vädret och tog sig för egen hand upp den sista biten på Storkläppen, toppen ovanför friåkningsbacken i Tänndalen. Där valde de själva linjer och körde utför berget.

I friåkning bedöms åkarna efter flera olika kriterier, som vägval nerför berget, hur brant det är, fler hopp över klippor ger bättre poäng, och så vidare.

– Det gäller att ha flyt också och inte stanna upp i åkningen och ha bra kontroll. Sen finns det ett kriterie som är aggressivitet, men vi ändrade det till skidglädje. Att man har roligt i åken och utnyttjar det som finns på berget i olika hopp och vägval, berättar Jon Wagenius som under vinter hållit i friåkningsträning för barn och ungdomar i Funäsfjällen.

– De värsta hoppen fick de inte åka i men för de äldsta var det nog drop på upp mot en tre meter. Det är rätt mycket om man är 1,50 lång.

Först efter tävlingen, i samband med prisutdelningen, berättade Jon Wagenius att man troligens skjutit upp tävlingen på grund av vädret, om det varit vuxna åkare.

– Ja sa det till dem att de öste på som om det hade varit riktigt finväder.

Blir det någon fortsättning?

– Vi gör det här i samarbete med Tänndalen och ser det på lång sikt så det tror jag absolut, säger Jon Wagenius.

Annons