Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"I fotografiets tid" - unika bilder från samisk nomadskola

/
  • Gunnar Ärnström i gamla museet i Fornminnesparken i Funäsdalen, där Fjällmuseet visar utställningen
  • Skratt, stoj och glädje är ett genomgående tema i många av Rolf Ärnströms bilder.

Förra veckan invigdes utställningen "I fotografiets tid - resor i Sapmi" på Fjällmuséet i Funäsdalen. En utställning som ställer frågor om fotografi, kultur, makt och identitet men också visar på en djup respekt för de samiska elever som avbildats och deras kultur.

Annons

Rolf Lärnström kom som folksskolelärare till den samisak nomadskolan i byn Lannavara i norra Lappland 1942. Han blev kvar i området i sex år och under tiden tog han tusentals bilder av sina elever och av samiskt liv och renskötsel. Bilder som vittnar om en stor respekt för de människor han avbildade samt också visar på ett förtroende för fotografen själv. Många glada och förväntansfulla blickar möter Rolf Ärnström kamera.

– Han var en man med auktoritet som tyckte om sina elever, berättar sonen Gunnar Ärnström som fanns på plats i Funäsdalen för att inviga utställningen.

Själv var han inte född när pappa Rolf hade tjänst i norra Lappland, men hans äldre bror finns med på någon av bilderna, som litet barn.

Annars är det framför allt elever, samiska barn som gick på nomadskola när föräldrarna skötte renarna ute på fjället eller i skogen. Rolf Ärnström följde även med till sommarvistet och hade undervisning för sina elever där. Det är mycket glädje i bilderna, liv, rörelse, skidåkning.

– Pappa gillade snö och skidåkning. Och hade fått instruktioner om att barnen skulle åka mycket skidor, en viktig egenskap för att klara sig som renskötare. Så barnen fick åka, varje dag, till ett fjäll sju kilometer bort.

Efter Rolf Ärnströms död hörde familjen av sig till bland annat Nordiska muséet i Stockholm och erbjöd dem att jobba med bilderna. De tackade nej. I stället blev det universitetsmuséet i Tromsö som tog över bildskatten och skapade utställningen som blev klar 2010, efter besök bland annat i området där Rolf Ärnström verkade som folkskolelärare. Flera av barnen på bilderna, nu vuxna, finns med. Det har också blivit en del av "I fotografiets tid", att jämföra renskötsel och samiskt liv på 40-talet med hur det ser ut i modern tid.

Utställningen ger också prov på en annan typ av fotografier, väsenskilda från de som Rolf Ärnström tagit. Genom fotografins historia har bilden utnyttjats för att kategorisera människor, bevara stereotyper och skapa en enkelspårig och romantiserad bild av fjällvärlden. Rolf Ärnström kom också utifrån och hade ett annat perspektiv än den samiska samtid han verkade, men hans bilder annorlunda och visar något som ligger närmare verkligheten. Även om livet på en nomadskola säkert inte var så roligt alla gånger där barnen långa perioder bodde på internat utan sina föräldrar.

– Den här utställningen har en koppling till det vi jobbar mycket med på fjällmuséet, att undersöka bilden av fjällvärlden, hur den har skildrats och skildras i dag. Turistnäringen har sin bild av fjällen som en aktivitetsyta men vi vill gärna hitta perspektiv. Inte för att skapa en motbild utan snarare för att ge fler pespektiv och förhoppningsvis en aha-upplevelse till både bofasta och besökare, säger Ola Hanneryd, chef för Fjällmuséet.

"I fotografiets tid - resor i Sapmi" hänger i gamla museet (en före detta skolskal) i Fornminnesparken till slutet av sommaren.

Annons