Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer på visning av Fundins-fjöset

Fundinsfjöset visades upp för PRO under en tisdagsträff. Carin Ahlstedt berättar i en läsartext om besöket.

Annons

I veckan ägnade PRO Fjällviolen en av sina första tisdagsträffar för säsongen till att få enförnämlig visning och presentation av Funäsdalens Fornminnesförenings nyaste tillskott, nämligen Fundins-fjöset, som flyttats från sin ursprungliga plats”Väst på Backen”, intill Hälsocentralen i Funäsdalen.

Den som visade var –förstås – Tage Persson, som redogjorde för ekonomin och alla turer, innan fjöset kunnat flyttas och synnerligen noggrant sättas upp igen, stock för stock, och tätas med husmossa.

Möjligen har man i Fornminnesföreningen inte varit riktigt tydliga mot allmänheten med syftet med flytten och hur fjöset skulle användas, för när vi visats nedervåningens ändamålsenliga inredning till snickeriverkstad, förråd, toalett och ett litet kontor, så hördes bland vissa av besökarna en del, om inte besvikelse, så ändå en viss förvåning. Man hade tydligen väntat sig att fjöset i sin helhet skulle ha återställts i ursprungligt skick, med bås och allt, som ett ”fjös-museum”.

Känslan av museum kunde dock i högre grad upplevas uppe på skullen, där de imponerande breda golvplankorna lagts tillbaka i exakt ursprunglig ordning och ett antal föremål, som fordom använts på gården, fanns att se.

mde

Läsartext: Carin Ahlstedt

Annons