Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

River girls visar hur kvinnor i Nepal blivit företagare och självförsörjande

/
  • Inka Gurung och Malin Bergman Lidberg presenterar filmen River girls om nepalesiska kvinnor som bryter mönster. De lär sig att paddla och startar sedan egna företag.
  • Jalal Hassou och Ster Hassou med lille Robin gillar den traditionella kurdiska musiken.
  • Den traditionella kurdiska musiken stod Abdulkader Houbou och Sarbast Rashid från Hede för. Abdulkader Houbou har egenhändigt tillverkat tanboren han spelar på.
  • Inka Gurung presenterar filmen River girls.

Med kurdisk traditionell musik och en film om kvinnor i Nepal firades kvinnodagen i tisdags på fjällmuseet i Funäsdalen. Arrangörer var Öfre Ljusnan teaterförening och Härjedalens fjällmuseum. På plats fanns Inka Gurung som under en resa i Nepal upptäckte nöjet i att forspaddla och har hjälpt nepalesiska kvinnor att våga göra det.

Annons

– Jag tog en forstur i en gummibåt och fascinerades av guiderna som paddlade runt oss i små kajaker för att rädda oss om vi skulle trilla i. Så jag testade kajak istället och blev fast, säger Inka Gurung.

På ett kafé i Pokhara träffade hon två nepalesiska kvinnor som ville lära sig att paddla. Så det blev en kurs i forspaddling. Sedan dess har Inka Gurung hållit många sådana kurs i Nepal. Det hela har blivit film, River girls filmad av Stefan Erdman, som visades i Funäsdalen för andra gången. Första gången var 2013.

Filmen handlar inte bara om forspaddling utan även om kvinnors villkor i Nepal. Hur svårt det kan vara att bryta traditioner i ett samhälle där idealkvinnan vistas i hemmet, är stillsam och helst inte skrattar högt. Hur komplicerat månggiftet kan vara och vad det för med sig för krav och komplikationer för kvinnorna.

Malin Bergman Lidberg är initiativtagare till filmvisningen. Hon är paddelkompis med Inka Gurung. Malin Bergman Lidberg från Flon var också med på den stora expeditionen som genomfördes i Nepal med och för kvinnor 2008 och som filmen handlar om.

Inka Gurung har även utbildat nepalesiska kvinnor till att bli forsguider. Sita, som är huvudperson i filmen, och tre andra kvinnor driver idag ett eget äventyrsföretag som de försörjer sig och sina familjer på.

Den traditionella kurdiska musiken stod Abdulkader Houbou och Sarbast Rashid från Hede för. Abdulkader Houbou har egenhändigt tillverkat tanboren han spelar på.

Annons