Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruvhten Sijte döms till 100 000 i vite för bete på fel marker

/
  • Ruvhen Sijte får vitesföreläggande efter att deras renar betat på privata marker.

Förvaltningsrätten i Härnösand dömer samebyn Ruvhten Sijte att betala vite på 100 000 kronor för att deras renar uppehållit sig utanför renskötselområdet och inte förts bort därifrån i tid.

Annons

Det var sommaren 2012 som ett tusental renar uppehöll sig på privata marker mellan Tännån och Ljusnan. Länsstyrelsen beslutade att samebyn skulle föra bort renarna inom fyra dagar eller dömas till vite. Vid en inspektion tolv dagar senare konstaterade länsstyrelsen att renarna fanns kvar.

Ruvhten Sijte, med säte i Brändåsen, menar att de gjort allt de kan och yrkar att vitet inte ska dömas ut, alternativt jämkas till noll kronor. Samebyn anser också att tidsfristen för att avlägsna djuren varit för kort och menar att den dåliga betestillgången under sommaren 2012 gjorde att renarna återvände till de mer betesrika trakterna mellan åarna.

Förvaltningsrätten gick på länsstyrelsens linje och utdömer 100 000 kronor i vite till Ruvhten Sijte och påpekar att det är samebyns ansvar att ha en fungerande organisation och att beloppet inte kan anses oskäligt med hänsyn till frågans beskaffenhet och Ruvhten Sijtes ekonomiska förhållanden.

– För en gångs skull har domstolarna och länsstyrelsen insett att vite är enda möjligheten att få samebyn att flytta på djuren. Tidigare har myndigheterna alltid dragit tillbaka eller skrivit ner vitet, säger Peter Wagenius som äger mark mellan åarna.

Samebyns ordförande Edvin Rensberg har inte hunnit läsa domen och kan därför inte säga om de ska överklaga till Kammarrätten i Sundsvall.

– Jag kan bara säga att det är åt helvete, säger Edvin Rensberg.

Annons