Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffar ullgrisar för att servera lokalt kött

Ett par grisar betar uppe på Åsen i Funäsdalen. Deras närmsta grannar är hästar och får. Grisarna tillhör Emil Bertilsson. Han har köpt dem för att kunna servera ännu mer lokalt kött på sin krog.

Annons

För att kunna servera riktigt lokalt kött på sin krogar Skoogs krog, Gamla Veras och Berggatan 8 i Funäsdalen har Emil Bertilsson skaffat ungerska ullgrisar som bökar på tomten.

– Jag tänker visa att det går att ta tillvara på allt. Det vi inte äter ska gå till grisarna eller komposten som sedan ger jord till nya grönsaker, säger Emil Bertilsson.

– Att det blev just de här grisarna och att det skedde nu var ett impulsköp. Men jag har länge tänkt att skaffa utegrisar, säger Emil Bertilsson.

Orsakerna till att han skaffar grisar är flera. Han vill ta vara på överblivna grönsaker från sin restaurang och kunna servera ännu mer lokalt kött. Redan idag domineras matsedeln av lokala produkter. Griskött från Lillhärdal, nötkött från Tännäs och Ljusnedal och lamm från Långå.

- Grisarna får frukt och grönt från en mataffär och vassle som blir över från Erika Enckells mejeri.

Emil Bertilsson tycker att det är viktigt som krögare och kock att ta miljöansvar. Han säger också att bästa sättet att påverka kvaliteten på det man serverar är att ha kontakt direkt med producenterna.

– Jag tänker visa att det går att ta tillvara allt. Det vi inte äter ska gå till grisarna eller komposten som sedan ger jord till nya grönsaker.

De två grisar som Emil Bertilsson och hans flickvän Malin Danielsson har hemma på tomten på Åsen i Funäsdalen ska inte bli fläsklägg och färs. De ska gå i avel och förhoppningsvis få många kultingar till våren.

– Grisarna ska böka upp jorden på min tomt i sommar så att jag kan odla där sen. Till hösten ska de flytta till Ellika Nilsson och Stefan Dahlsten i Ljusedal, som har ett större jordbruk, säger Emil Bertilsson.

De ungerska ullgrisarna kan bo utomhus hela året.

Emil Bertilsson och hans ungerska ullgrisar Doris och Helga uppe på Åsen i Funäsdalen.

Emil Bertilsson.

Annons