Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges första talkshow på sydsamiska har premiär i Funäsdalen

/
  • Merit och Inga-Marja Steinfjell, på plats i en radiostudio, snart live i P2.

På fredag är det premiär, live inför publik, för Sveriges först talkshow på ett av Sveriges minsta språk, sydsamiska. I Funäsdalen på sydsamiska festivalen Lopme Naestie.
– Jag är jättenervös, ärligt talat, säger Inga-Marja Steinfjell i Mittådalen, som tillsammans med systern Merit Steinfjell gör talkshowen.

Annons

– Vi har haft provsändningar och konceptet fungerar, men det blir något helt annat att sända inför publik, det blir skarpt läge från början. Det är betydligt lättare att vara avslappnad i en studio, jämfört med att sända inför publik. Å andra sidan är det lättare att få feedback.

Varför en talkshow på sydsamiska?

– Vi blev ombedd att göra nyheter på sydsamiska, i dag produceras de som sänds i Sveriges radio i Norge. Men jag har en känsla av hur det skulle bli, det skulle handla om att intervjua på svenska och översätta till sydsamiska. Min lillasyster Merit hade i stället idén att göra en poddradiosändning, så att man få höra dialog på sydsamiska. Nu fick vi möjligheten att göra en talkshow på bästa sändningstid i Sveriges radio, tack vare en modig programchef. Om vi lyckas - då har vi fått folk att bli vana att lyssna på sydsamiska, höra hur det faktiskt låter när någon, som är under 80 år, talar det. Vi hoppas också kunna nå en yngre publik.

Vad ska showen handla om?

– Det blir omvärldsbevakning med sydsamiska ögon. Vi jobbar båda som journalister och har bra koll på vad som händer under veckorna. Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt på varg är exempel på sådant som kan komma upp. Vi kommer också att ha gäster men det är lite svårt att boka, det kan vara svårt att få folk att prata om olika saker på sydsamiska.

Hur är det att jobba tillsammans med sin egen syster?

– Det är ju något av en sport. Vi känner ju varandra väldigt väl såklart och jobbar tillsammans på samma redaktion (Sameradion och SVT Sapmi). Det blir ju att vi testar varandras gränser, det har vi redan märkt i provsändningarna ...

Blir det någon hjälp med översättning i samband med premiären inför publik?

– Vi får se, kanske. Min erfarenhet är ändå att sydsamer har ett bra passivt språk, de förstår mycket, även om de inte pratar sydsamiska.

Talkshowen Steinfjell och Steinfjell kommer att sändas på fredagar i P2, 15:00, med start på fredag och sedan fram till midsommar. Showen sänds på sydsamiska, ett språk som talas av ungefär 500 personer i ett område på båda sidor den svensk/norska gränsen från Arjepolog i norr och ner till Idre och Röros i söder.

Annons