Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill hylla fjällbönderna med nya skivan "Fria Härjedalen"

Trubaduren och låtskrivaren Stefan Ström från Funäsdalen har släppt en ny platta med låtar enbart på härjedalska, en platta som är en hyllning till Härjedalens fjällbönder.
– Jag tycker de har kommit lite i skymundan, säger han.

Annons

Med låtar som Fjellkulåt, Slåttblues, Friiing i fjöse och Ligg no still vill Stefan Ström sätta fokus på fjällbönder och fäbodkulturen.

– Fjällbönderna är ju grunden till mycket av det vi har i dag, som skidturismen. Ta Agaton Norberg som ett exempel, utan honom hade vi inte haft Ramundberget i dag, säger Stefan Ström.

Fjällparet Agaton och Brita Norberg öppnade upp sin gård för de första fjällturisterna i Ramundberget. Det är några av alla de fjällbönder som Stefan Ström tycker har kommit lite i skymundan när historien om Härjedalen berättas.

Är det ett politiskt ställningstagande det här, att göra en hel platta om fjällbönder?

– Nej, det är en hyllning, säger han.

Skivan innehåller visor av bland andra Ewert Ljusberg, Tor Bergner och traditionella folksånger och melodier, men det mesta är Stefan Ströms eget material, som titelspåret Fria Härjedalen.

Fria Härjedalen, det är inte så långt från BE-fria Härjedalen?

– Ja vi är ju lite patrioter, så är det, skrattar trubaduren.

Tidningen har tre exemplar av skivan som vi tävlar ut. Svara på frågan "Var ligger Tor Bergers väg?" och få chansen att vinna Fria Härjedalen. Mejla ditt svar till [email protected] eller skicka det till Tidningen Härjedalen, Dalagatan 1, 842 32 Sveg, märk kuvertet Befria Härjedalen. Vinnaren presenteras i nästa nummer av TH. Glöm inte att skriva din egen adress!