Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funäsdalsungdomar vill ha replokal och ungdomsgård

/
  • Arvid Bergman och Jonte Fundin utanför lokalen på Risnäset som de vill ha som replokal.
  • Arvid Bergman och Jonte Fundin får ibland sätta upp instrumenten i ett hörn av ungdomsgården för att öva.
  • – Vi behöver en lokal resten ordnar vi själva, säger Jonte Fundin.
  • Hannes Nordlund, Jonte Fundin, Mahsun Bulut, Arvid Bergman, Anna-Karin Hall Rehnfeldt och Lars-Joel Rehnfeldt.
  • Lars-Joel Rehnfeldt, till vänster, skulle vilja ha en motorgård i Funäsdalen. Här spelar han biljard tillsammans med Hannes Nordlund på ungdomsgården i skolan.   – Ge oss bara ett garage så ordnar vi resten, säger Lars-Joel Rehnfeldt .

Det behövs en större ungdomsgård i Funäsdalen och det behövs en lokal för de som vill spela. Jonte Fundin har länge letat efter en replokal och har han hittat en som skulle fungera. Den är ljudisolerad och det finns en scen.

Annons

– Vi skulle vilja vara i huset på Risnäset. Det är en bra lokal, både för att repa och ha konserter. Logen är ljudisolerat och det finns en scen, säger Jonte Fundin, 16 år som går i nian på Funäsdalens skola och spelar trummor.

I huset på Risnäset finns även ett rum som skulle passa bra som ungdomsgård, enligt Jonte Fundin och hans kompis Arvid Bergman, som spelar gitarr.

– Risnäset passar perfekt till ungdomsgård. Den vi har på skolan är för trång, där kan vi inte göra det vi vill. På Risnäset är det så stort att vi skulle kunna ha en ateljé också, säger Jonte Fundin.

Han ser många fördelar med en ungdomsgård med en intilliggande replokal för musik och har skrivit ett medborgarförslag till kommunen tillsammans med kompisarna.

– De är väldigt många som spelar här och de äldre musikerna är också intresserade av att vara här, till exempel Jens och Didde. Det är bra för oss om de som är mer erfarna repar i samma lokal så att vi kan byta erfarenheter.

Nu funderar Jonte Fundin och Arvid Bergman på att dra igång den gamla musikföreningen Närzynth för att lättare kunna få en lokal.

Risnäset används på dagarna till kommunal verksamhet. Jonte Fundin och Arvid Bergman menar att det går att kombinera eftersom ungdomsgården är öppen på kvällen.

– Vi ska ligga på kommunen och än en gång tala om att vi vill ha en ungdomsgård. Vi fick avslag på ett medborgarförslag för ett år sedan men har lämnat in ett nytt. När vi har träffat kommunen tidigare har de inte tagit oss på allvar utan avfärdar oss, säger Jonte Fundin.

Nu finns ett nytt medborgarförslag som ska upp i kommunfullmäktige under våren.

Anna-Karin Hall Rehnfeldt, som är fritidsledare, har hjälpt ungdomarna att skriva till kommunen.

– De här ungdomarna kämpar för något och har visioner. Frågan om spellokal har varit uppe i minst 14 år. Nu är det dags att kommunen ger ungdomarna en golvyta, resten ordnar de själva, säger hon.

Ungdomarna frågar Anna-Karin Hall Rehnfeldt varför de ska komma tillbaka till Funäsdalen när de inte ens får en spellokal.

– Det är helt underbara ungdomar här med sunda intressen. Nu dominerar motorintresse, musik och snowboard. Jag är glad så länge de vill vara i byn. Då vet vi vad de gör, säger Anna-Karin Hall Rehnfeldt.

Medborgarförslaget har ännu inte behandlats av kommunen. Det ska först behandlas av kommunstyrelsen och sedan gå vidare till kommunfullmäktige för beslut, troligen i april.

– En ungdomsgård är viktig, där får man umgås med vänner och andra som man inte träffar annars, säger Jonte Fundin, som tillsammans med Arvid Bergman kämpar för att få en lokal att repa i i Funäsdalen.

Annons