Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år till med Avies

/
  • Det stora samtalsämnet på Härjedalens flygplats i Sveg i dag, Avies vann upphandlingena av flygtrafiken fram till 2019.
  • Det blir fyra år till med Avies från Härjedalens flygplats.
  • För kommunalrådet i Härjedalen, Gunilla Zetterström Bäcke (S), kom beskedet

Det omtalade, och hårt kritiserade estniska flygbolaget Avies kommer att trafikera sträckan Sveg - Arlanda i åtminstone fyra år till. Det står klart efter att bolaget vunnit Trafikverkets upphandling av den sträckan samt av sträckan Sveg - Östersund.

Annons

Avies har upprepade gånger fått kritik från Statens haverikommission, bland annat för en incident strax efter start från flygplatsen i Sveg, då planet nästan störtade efter att ha fått stora problem med båda motorerna. Piloten förberedde då nödlandning men lyckades få i gång motorerna och vända planet och ta ned det säkert på flygplatsen igen.

– En händelse där båda motorerna blir påverkade, det ser vi som mycket, mycket allvarligt, sa Stefan Christensen, haveriutredare på Statens haverikommission då.

Incidenterna har lett till kritiska reaktioner från bland annat Transportstyrelsen, Svenska pilotföreningen, Svenska flygteknikerföreningen och inte minst från Härjedalens kommunalråd, Gunilla Zetterström Bäcke (S), som tidigare avrått resenärer från att flyga med bolagets plan. Även polisen i Jämtlands län har tidigare förbjudet sina medarbetare att flyga med bolaget.

– Det kommer lite som en chock att Avies får fortsätta flyga, säger Gunilla Zetterström Bäcke på måndagen när hon precis fått beskedet.

Har ni fått några uppgifter som gör att ni kommer att ompröva uppmaningen att inte flyga med bolaget?

– Nej, det enda vi hört från Trafikverket är att bolaget ska ha rättat till det som varit problem. Vi måste ta reda på mer vad som ligger till grund för beslutet innan vi tar ny ställning, säger Gunilla Zetterström Bäcke, kommunalråd i Härjedalen.

– När det gäller den här upphandlingen, om vi nu pratar om det som Avies har kritiserats för, nämligen säkerheten, så är det som är grundläggande för vår del att man har driftstillstånd för att få att bedriva civil luftfart, säger Johan Holmér, chef för transportsystem och utredningar på Trafikverket, till TT.

– Det tillståndet finns på plats och det har nyligen förnyats. Och de har genomgått en omfattande tillsynskontroll under hösten, säger han.

Den ansvariga kontrollmyndigheten är i det här fallet Estlands luftfartsmyndighet.

Allan Soll, vd för det estniska flygbolaget, har försvarat sitt bolag med att Avies inte har haft "ett enda dödsfall"

Sträckorna Sveg - Arlanda och Östersund - Umeå är flygsträckor som bedöms som "transportpolitiskt motiverade" men inte är "kommersiellt gångbara", enligt Trafikverket.

Upphandlingen gäller från den 25 oktober och fyra år framåt.

Läs mer: http://www.tidningenharjedalen.se/jamtland/harjedalen/slutat-flyga-med-avies

Annons