Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Leo hittade nytt hem hos alpackor: "Kärlek vid första ögonkastet"

/
  • Jan-Olof Östberg och Birgitta Ericsson skaffade de första alpackorna 2009. Förutom avel säljer de även ull och ordnar kurser.
  • Maremman är framavlad för att skydda får, eller som här alpackor, från rovdjursangrepp.

Hunden Leo hade omhändertagits av Gävlepolisen och behövde ett nytt hem.
Efter en efterlysning på Facebook bor han nu hos Vemdalsfjällens alpackor.

Annons

Att hitta ett nytt hem till Leo skulle inte bli alldeles lätt, befarade polisen i Gävle. Hunden är av rasen maremma, särskilt framavlad för att vakta får mot rovdjur, och en hund som behöver göra just det för att må bra.

Men Gävlepolisens Facebookinlägg om hunden fick stor spridning. En som fick syn på det var Birgitta Ericsson, som tillsammans med Jan-Olof Östberg har en gård med 22 alpackor.

De hade redan två maremmor och eftersom den ena blivit sjuk var det dags att se sig om efter en ny hund. Så de skickade in en ansökan till polisen om att få ta hand om Leo.

– På måndagen fick vi svar att vi var intressanta, och på tisdagen åkte jag ner och hämtade honom. Jag hade med damsällskap till honom när jag åkte ner, det brukar alltid vara populärt när man ska hämta en hanhund. Så då blev det kärlek vid första ögonkastet, berättar Jan-Olof Östberg.

Nu har Leo varit omkring tre veckor i sitt nya hem. Först fick han hälsa på gårdens djur och bekanta sig med det stora alpackahägnet. I början sov han inne i huset för att vänja sig, men nu går han likt de andra hundarna dygnet runt och vaktar alpackorna. Eftersom han inte vaktat tidigare blir han upplärd av gårdens tik Betty.

– Hundarna går inne i ett hägn året runt tillsammans med djuren, för att skydda dem mot rovdjursangrepp från varg och björn, säger Jan-Olof Östberg.

På Facebook skriver Ida Leckström vid Gävlepolisen att allt hittills tyder på att hunden funkar bra i sitt nya hem. "Leo har fått en fantastisk chans till ett liv med hög livskvalité och jag önskar både honom och hans nya familj, både två- och fyrbenta, all lycka i fortsättningen!", avslutar hon inlägget.

Annons