Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburne Mille spelar hockey mot alla odds

/

Mille Vestmark trotsar sitt handikapp och tar plats i IK Huges hockeylag. Vi var med när han gjorde debut.
– För stunden kan han glömma att han sitter i rullstol, säger pappa Fredrik Hedell.

Annons

Sjuårige Mille Vestmark älskar ishockey. Ofta går han med sin pappa på Brynäsmatcher. Bill Sweatt är den stora idolen i laget.

Men Mille är född med ryggmärgsbråck, sitter i rullstol och har inte haft några möjligheter att spela själv.

Han har testat elhockey, en sport där man sitter i permobilar och spelar.

– Laget bestod av spelare i olika åldrar. Mille var yngst, den äldste var 30 år, säger Fredrik Hedell.

Gästrikland har heller inget kälkhockeylag, närmaste finns i Uppsala och Falun.

Allra helst vill förstås Mille spela med sina jämnåriga kompisar i IK Huge U8.

Så när laget behövde en målvakt och frågade Mille om han ville ställa upp så tackade han förstås ja.

Och på söndagsförmiddagen gjorde han sin första match efter att ha tränat fyra gånger med laget. Debuten ägde rum i NickBack Arena när IK Huge mötte Valbo HC U8.

Inför matchen sa han att han inte var nervös, att det bara kändes lite pirrigt.

– Men det ska bli roligt.

Han står på knä på isen när han vaktar buren och använder alla skydd som andra målvakter har på sig. Mille själv säger att första pucken han räddade under första träningen gjorde ont, men att det sedan gick bra och inte kändes alls att mota puckarna.

Pappa Fredrik Hedell berättar att Mille hade lite svårt i början med alla skydd och hur han skulle röra sig i dem.

– Men han lär sig mer och det blir bara bättre och bättre. För honom betyder det enormt mycket att han får spela med sina klasskompisar. Han behöver inte känna sig annorlunda och kan för stunden glömma att han sitter i rullstol.

Lagledare för IK Huge U8 är Magnus Malmström. Han välkomnar extra mycket att Mille vill spela för laget.

– Som ledare tycker jag att det är jättekul att Mille är med. Det här handlar ju om att delta och ha kul med sina kompisar. Han går på Lillhagsskolan och leker med sina kompisar på samma villkor där. Då ska han ju också få spela hockey med dem, säger han och fortsätter:

– Han kan inspirera andra barn med funktionshinder och därför är det bra att debuten uppmärksammas. Många barn är i samma situation som Mille. Men de vågar inte ta kontakt med sin hockeyförening. Hoppas att det här kan inspirera andra barn och föräldrar att våga göra det.

– Vi har fått mycket tips från handikappförbundet: Hur han ska agera på isen, hur vi kan hjälpa till och vilken utrustning han ska ha.

Enligt Magnus Malmström är det här också ett sätt att verkligen understryka den devis som gäller i klubbens knattehockey: Att alla ska få spela.

– Alla i laget får också prova att stå i mål och spela i olika positioner. De roterar mellan de olika positionerna. Men om någon verkligen bara vill stå i mål så är det helt okey.

I söndags var Mille på plats i ishallen tre kvart före nedsläpp för att byta om. IK Huge delade upp sig i två lag, ett blått och ett vitt.

Också Valbo HC delade upp sig i två lag. Sedan spelade lagen mot varandra på varsin planhalva. IK Huges blå lag fick möta båda lagen från Valbo HC och så gjorde också det vita laget.

På läktaren satt mamma Camilla Vestmark och tittade på debutmatchen.

– Mycket av hans liv kretsar kring ishockey, både att titta på ishockey och spela TV-spel. Så det känns jätteroligt att han får vara med och spela med sina klasskamrater.

Mille räddade flera skott och fick också släppa in några puckar. Men han gjorde bra i från sig i båda matcherna och var nöjd efteråt.

– Det var kul att spela, sa han.