Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillfest för Jon Henrik på fjället

/
  • Närmare 130 inbjudna gäster kom till Mittåhamrarna för att fira och lyssna på Jon Henrik Fjällgren. I en storslagen miljö jojkade Talang-vinnaren. – Det känns väldigt speciellt att jojka här där jag har växt upp, säger Jon Henrik.
  • Jon Henrik Fjällgren under sin jojkning i Mittåhamrarna.
  • – Det är inte Härjedalen, det är inte Funäsdalen. Det är Mittådalen han kommer ifrån. Men vi kan använda Jon Henrik i Härjedalen. Nä, vi är väldigt stolta över Jon Henrik, över det han har gjort. Jag är jätterörd över det du har gjort Jon, du har gjort en bragd, säger samebyns ordförande Magnus Rehnfeldt.
  • – Scenen den är inte lika glamorös som den du stod på för ett par dagar sedan, på Allsång på Skansen. Men nästan!, sa Magnus Rehnfeldt innan Jon Henrik steg upp på fjällscenen.
  • Samebyn bjöd in Härjedalens kommun, Länsstyrelsen i Jämtlands län, ett par skogsbolag, destination Funäsfjällen, BRA Fjäll, Tåssåsens sameby, Handölsdalen sameby, Ruvhten Sijte och ett par stora företagare. Det för att fira Jon Henriks framgång.


En välbekant jojk sveper ut mellan fjällbjörkarna och letar sig upp på fjället där renhjorden betar. Solen försöker tappert att klamra sig kvar lite längre och skimrar över Talang-vinnaren Jon Henrik Fjällgren.

Annons

Närmare 130 personer har kommit till Mittåhamrarna den tionde juli där Mittådalens sameby håller till under sin renkalvmärkning. Det för att fira framgången hos byns son, Jon Henrik Fjällgren. 

– Vi har haft ett grillparty, ett samkvämsparty, för inbjudna gäster. Tanken väcktes efter att Jon Henrik vann Talang och att vi kände att vi måste göra någonting. Vad passar väl bättre då än att göra det här under kalvmärkningen uppe i fjällvärlden där vi hör jojk mellan fjällen, säger samebyns ordförande Magnus Rehnfeldt. 

Några av gästerna var bland annat representanter från Härjedalens kommun, Länsstyrelsen i Jämtlands län och lokala företag.

 – Jag är väldigt tacksam och glad att jag har fått den här inbjudan. Jag tycker det är ett fantastiskt arrangemang. Framförallt att träffa människorna här är en gåva, säger länsstyrelsens rennäringschef Kristina Jonsson.

 – Vi bjöd in gästerna för att de ska åtnjuta och se var vi håller till med kalvmärkning. Vad det är vi gör, lyssna på fin jojk. Vi diskuterar inte arbete eller jobb. Utan vi har bara trevligt och kul, säger Magnus Rehnfeldt.

En lite mindre scen (än ett helt rengärde) blir det för Jon Henrik på torsdagkvällen, då han uppträder på Yran i Östersund.

Annons