Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guiden som traskat hem

/
  • Per vid sin dator där han jobbar med översättningar. När han inte skriver sina memoarer.

Sedan slutet av 60-talet har Per Hammarberg jobbat i Storbrittanien, i bygg- och turismbranschen. Sina år där avrundar han med en promenad. Hem till Lillhärdal.

Annons

– Den vandringen går att följa här på min blogg, visar Per Hammarberg på sin dator, hemma i den lilla blå stugan i Orrmo, som han köpte för några år sedan.

Där har han utsikt rakt över Orrmosjön mot Stensåsen, gården där han bodde sina första år och där han sedan tillbringade i stort sett alla lov och annan ledig tid under hela uppväxten. En uppväxt som präglades mycket av musik.

– Min mamma, Svea Hammarberg, brukar kallas för gitarrens Grand Old Lady i Sverige. Hon var gitarrpedagog och blev till slut professor i klassisk gitarr. Även morbröderna var kända spelmän, säger Per och plockar fram en affisch där två bröder Hammarberg annonserar både för klassisk- och allmogemusik.

Men för Per själv är rösten det viktigaste instrumentet. Körsång har länge varit en viktig del av hans liv och han sjunger i kör både i Lillhärdal och London.

– Jag tog några gitarrlektioner för mamma men det var inget för mig. Men jag spelar piano hjälpligt och munspel, säger han.

Efter Adolf Fredriks Musikskola i Stockholm utbildade sig Per Hammarberg till byggingenjör på Kungliga tekniska högskolan. Jobbet tog honom till Storbrittanien slutet av 60-talet.

– Det var en stor byggboom då och jag tänkte att jag behövde komma dit och lära mig engelska bättre. Och jag fick jobb på en gång.

Efter några år såg Per Hammarberg en annons om att turistministeriet sökte folk som ville utbilda sig till turistguide. En tre år lång universitetsutbildning som gav licens för att guida turistgrupper i England, Wales och Nordirland.

– Jag hoppade på det. Det var framförallt möjligheten att studera historia och kultur som lockade, säger Per Hammarberg.

Utbildningen ledde till en lång karriär inom turistbranschen i Storbrittanien. Först som guide, sedan som egen företagare där Per jobbade mot stora företag och resebyråer med att organisera deras resor. Han blev även en uppskattad föreläsare inom bland annat byggnadshistoria och kultur.

– Men någonstans runt början av 90-talet insåg jag att internet höll på att förändra resebranschen. Nu bokar ju folk sina resor själva via nätet. Jag la ner företaget och gick tillbaka till det som är roligast, att arbeta som guide och föreläsare, och möta människor.

Per Hammarberg halkade också in på översättarbanan och har bland annat tolkat i olika juridiska fall. En uppgift nog så svår när det gäller att översätta uttryck så att andemeningen kommer med. En gång tolkade han i rättsalen där ett svenskt vittne beskrev en person med "Gällivarehäng"

– Jag översatte snabbt till att han hade ett "Daggenhamsmile" vilket är ett utryck för när byxorna hasar långt ner över baken. Domaren skrattade och förstod precis vad jag menade.

För några år sedan började Per trappa ner på sin långa karriär och skaffade sig boende i Orrmo utanför Lillhärdal. Genom alla år har han alltid haft tät kontakt med sin hembygd. Nu bor han i Härjedalen om vintrarna men fortsätter att jobba som guide och föreläsare i Storbritannien på somrarna.

– Det var när jag fyllde sjuttio som jag bestämde mig för att gå från London hem till Lillhärdal. Och samtidigt blogga om det och berätta om kulturen och historien på de platser jag passerar, säger Per.

Han har delat upp sin strapats i omgångar och har några sträckor kvar. Men om att han hittat hem råder ingen tvekan.

– Det är här jag finner lugn och ro, säger Per Hammarberg.

Annons