Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håll ut – värmen kommer i augusti!

/
  • Sommarvädret verkar kunna infinna sig i augusti, enligt långtidsprognoserna.

Juni månad blev kallare än normalt i hela landet. Juli började med ett härligt högtryck men bortsett från det är tyvärr inte juli något att skryta med heller. Men nu ser det ut som om värmen faktiskt kan komma – i augusti.

Annons

Vantarna, en varm tröja och kanske till och med en mössa har fått finnas nära till hands för jämtar och härjedalingar den här sommaren. En klen tröst för oss är att det har varit ungefär likadant i resten av landet.

– Juni månad har varit kallare än normalt i hela Sverige, säger Nizan Cohen, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Bara de sydöstra delarna av landet fick något som kan liknas vid en normal genomsnittstemperatur för juni månad, men det berodde mest på att nätterna inte var så kalla där, säger han.

Vidgar man perspektivet till hela världen var dock juni en rekordvarm månad. Den globala medeltemperaturen var i juni 0,88 grader högre än genomsnittstemperaturen under hela 1900-talet, rapporterar det amerikanska vetenskapsinstitutet National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Hela det första halvåret var rekordvarmt konstaterar de också i sin rapport.

– Sett över jordklotet var det värmerekord i juni men det gällde inte Sverige direkt, vi drar ner statistiken en aning, säger Nitzan Cohen.

Tittar man på juli så ser nuvarande månad ut att sluta på genomsnittsliga temperaturer runt det normala.

– Men det enda det beror på är de varma dagarna vi hade i början av månaden.

Resten av månaden, speciellt i Jämtland och Härjedalen, visar på flera dagar med betydligt kallare temperaturer än normalt.

Blickar vi framåt ser det ut att bli fortsatt ostadigt väder med inslag av de för länet välkända nordvästliga vindarna.

Hur blir värdet till Yran?

– Den prognosen är väldigt osäker i nuläget men det kan behövas en varm jacka.

Kommer det att komma någon sommarvärme?

– När jag tittar på månadsprognosen så har vi något som liknar ett högtryck vecka 32 och veckan därpå. På sommaren brukar högtryck innebära varmare temperaturer också, säger Nitzan Cohen men han tillägger:

– Sen är frågan om det här vädret blir av.

Annons