Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hammondorgel av högsta klass i Glöte

/

Jämtlandsfödda Merit Hemmingson har kallats för Sveriges folkmusikdrottning och är känd bland annat för sin egensinniga blandning av svensk folkmusik, jazz och pop, vilket inte minst hörs i hennes version av "Jämtländsk brudmarsch".
På fredag spelar hon i Glöte.

Annons

Det är hammondorgeln som har blivit Merit Hemmingsons signum, och hon betraktas som en av Sveriges främsta musiker på instrumentet.

– Inte bäst, det vill jag inte säga. Jag spelar orgel som jag gör, kanske lite mer personligt. De flesta som spelar hammondorgel gör det mer funky, spelar jazz och så där. Jag är mer personlig, folk hör att det är jag som spelar.

Merit Hemmingson kommer ursprungligen från Järsta i Åre kommun. I början av maj gör hon en liten Norrlandsturné, med besök bland annat i Östersund, Glöte, och Hallen.

– Det var länge sedan jag spelade i Jämtland. Jag gjorde en turné i Gotland för två år sedan. Nu är vi ute med samma material, från den senaste skivan som är en hyllning till Jan Johansson. (Svensk pianist, jazzmusiker, arrangör och kompositör, död 1968, reds anm.)

Känns det lite som att komma hem?

– Jag vet inte. Det känns spännande, det gör det. Vi ska till och med spela på Hallgården, där gjorde jag några av mina första spelningar i mitt liv, tillsammans med pappa, Nils Hemmingson.

Härjedalen då, minns du när du spelade här sist?

– Oj, nej mitt minne är en katastrof, men jag vet att jag har spelet i Funäsdalen, någon gång på 70- eller 80-talet.

Till Glöte kommer Merit Hemmingson med ett gäng musiker från Gotlandsmusiken.

– Vi blir väl en tio personer på scen så jag hoppa det kommer fler än oss och tittar, säger hon.

På webben finns flera inspelningar med Merit Hemmingson, bland annat "Jämtländsk brudmarsch", för den som vill ha en försmak av hur hon låter.

Annons