Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hamrafjällets lift AB frias av hovrätten efter dödlig lavinolycka

/
  • Mannen som avled hittades i snömassorna efter ungefär 40 minuter.

På onsdagen meddelade hovrätten i Sundsvall att Hamrafjällets lift AB frias från ansvar för lavinolyckan i Tänndalen 2012 där en pistör miste livet.

Annons

I mitten av april förra året dömde Östersunds tingsrätt Hamrafjällets lift AB att betala 1,8 miljoner kronor i företagsbot för brott mot arbetsmiljölagen. Liftbolaget dömdes för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förebygga att en pistör avled och att en pistör skadade knät när en lavin utlöstes i offpistbranten "Vargstupet" i Tänndalen den 6 februari 2012.

Domen överklagades till hovrätten i Sundsvall och på onsdagen meddelades att Hamrafjällets lift AB frias från ansvar. Rätten finner att det i någon mån har funnits brister i själva arbetet. Till exempel saknades dokumenterade lokala rutiner för bedömning och hantering av lavinrisker, nödvändig säkerhetsutrustning i form av lavinsändare, så kallade tranceivers, och instruktioner hur de ska användas. Det saknades också en lokal räddningsplan och de lokala rutinerna som fanns var inte kända för en tillräckligt stor del av personalen.

Men trots bristerna anser inte hovrätten att de knäskador som pistören som överlevde ådrog sig hade förhindrats med andra rutiner. En tranceiver hade till exempel inte förhindrat att hon drogs med i lavinen och skadade sig, resonerar rätten.

Mannen som avled hittades i snömassorna efter ungefär 40 minuter och sedan dröjde det flera timmar innan han kom till sjukhus. Rätten menar att det inte går lasta liftbolaget för att helikopterräddningen tog tid.

Obduktionsrapporten talade starkt för att mannen dog av yttre och inre blödningar. Han kanske hade kunnat räddas om han hittats tidigare och fått vård tidigare men bedömningen av rättsläkaren är att det inte går att säga säkert.

Hovrätten anser därför att det inte finns tillräckligt med underlag för att avgöra om mannens liv hade kunnat räddas om liftbolaget hade haft bättre rutiner. Därför frias Hamrafjällets lift AB från ansvar. De slipper därmed betala rättegångskostnaderna i tingsrätten och företagsboten på 1,8 miljoner.

Här hittar du fler nyheter i kategorin Brott och Blåljus

Annons