Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har blivit miljonär på skidåkningen - men svenskarna får nästan inga pengar

Att det varit en tung säsong för de svenska herrarna är ingen nyhet. Men det innebär inte bara förlorade världscupplaceringar, det påverkar också ekonomin - kraftigt.

Martin Johnsrud Sundby är helt överlägsen i längdvärldscupen den här säsongen, men inte bara sett till antal segrar. Hans magiska form är också en pengamaskin. När Internationella skidförbundet sammanställde listan över de herråkare som tjänat mest den här säsongen ligger han överlägset långt före alla andra. Runt två miljoner svenska kronor har han kört in enbart i prispengar. Tvåan Finn Haagen Krogh har kört in drygt 750 000.

Och i svensklägret är det riktigt mörkt, efter den här säsongens dåliga resultat.

Det är Teodor Peterson som leder svenskligan med blygsamma 21 600 kronor, följd av Calle Halfvarsson och Johan Edin. Ingen av de övriga svenska herrarna har över huvud taget fått åka hem med några prispengar.

På damsidan är det roligare läsning som bjuds. Stina Nilsson har kört in över 600 000 kronor och Charlotte Kalla har kört in över 350 000. Ida Ingemarsdotter har hittills skrapat ihop 168 000 och de ligger samtliga på topp tio över de kvinnliga åkare som tjänar mest, enligt uppgifter från Aftonbladet.

Förutom prispengar drar stjärnorna in pengar genom sponsoravtal och Svenska Skidförbundet.

För fler nyheter om vintersporter: gilla Skidpuls på Facebook!