Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han har skrivit Svegs sjukhus historia - genom personliga berättelser

/
  • Härje Jonasson hade inte räknat med att någon skulle vilja skriva en bok om hans upplevelser som eldare på Svegs sjukhus.
  • Fler av de som medverkat med berättelser och material till boken. Från vänster Kerstin Weimer som skrivit det ena förordet, Härje Jonasson, värmetekniker (eldare), Staffan Söder, psykolog, Inger Lundström, läkarsekreterare, Ulla Olsson,
  • Ulla Persson, som jobbat närmare 40 år på natten, köpte ett signerat exemplar.
  • Trubaduren Stefan Ström underhöll och sjöng låtar på härjedalska.
  • Författaren själv höll tal, här flankerad av bland annat Härjedalens kulturchef, Patrik Byström.

Efter två års arbete så är den nu klar, boken som beskriver Svegs sjukhus historia, från 1924 till 2014.
– Det har blivit många resor och möten, säger författaren Mats Haldosén under ett exklusivt boksläpp på fredagsmorgonen.

Annons

Boken släpptes till en inbjuden skara på fredagsmorgonen, i Mankellrummet på Medborgarhuset i Sveg. Bland de inbjudna fanns flera av de som på olika sätt medverkat i boken "Härjedalingarna, sjukvården och hälsoarbetet - 90 år med Svegs länslasarett, sjukhus och hälsocentral". En av dem är Ulla Olsson, som jobbade natt i 40 år på sjukhuset. En av "nattugglorna" som ett av kapitlen handlar om.

– Jag var lite tveksam först när Mats Haldosén kontaktade mig, men sedan blev det så att jag berättade ändå. Han har gjort det bra. Det är en spännande och fin bok.

Varför är den viktig tycker du?

– Så att de som kommer efter får veta vad som varit och hur det har förändrats, en del till det bättre, en del till det sämre, säger hon.

Den röda tråden i boken är de personliga berättelserna, kombinerat med fakta om sjukhusets utveckling till sjukhus och förändring till hälsocentral, kryddat med massor av bilder, både äldre och moderna.

– Det finns en mjuk balans i boken som håller över alla 150 sidor och gör den intressant hela vägen, säger Patrik Byström, kommunens kulturchef.

Han var den som inledde tilldragelsen på fredagsmorgonen och passade på att tacka Mats Haldosén för insatsen och reste också champagneglaset (alkoholfritt) till en skål för författaren och boken.

Även författaren själv höll tal och var tacksam till alla som hjälpt honom i arbetet.

– Jag har bemödat mig om att få med berättelser från så många yrkesgruppen som möjligt, från eldarna som höll i gång värmen till läkare och även politiker, säger Mats Haldosén.

Under fredagen signerar han även boken på bokhandeln i Sveg.

Läs mer: Han skriver bok om sjukhusets historia.

Annons