Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra raka segern för handbollsdamerna – kvartsfinalsplatsen säkrad

Artikel 1 av 4
Sommar-OS i Rio 2016
Visa alla artiklar

Som första lag ut i damturneringens andra speldag var det Sverige mot Sydkorea som gällde i grupp B. Det blev en mycket jämnare match än mot Argentina och spänningen höll i sig ända tills det återstod 50-talet sekunder. – Jag var jättenervös i slutet, säger Filippa Idéhn.

Annons

Svenska landslaget firar efter premiärsegern mot Argentina.

När det svenska damlandslaget klev in i de Olympiska Spelen i Rio under lördagen gjorde man det i ett rejält styrkebesked. Öppningsmatchen mot Argentina vann svenskorna enkelt med tio bollars marginal, 31–21, i en match där supersnabba vänstersexan Louise Sand svarade för flest mål i laget med sina fem fullträffar.

LÄS MER: Enkel premiärseger för Sverige

Om matchen mot Argentina var lite av en promenadseger för Sverige så blev måndagens match mot Sydkorea raka motsatsen. Sydkorea är som lag kända för att vara oförutsägbara och snabba i omställningarna och spelarna var precis så i turneringens andra match.

Det gick faktiskt undan från det Sydkoreanska laget redan från det första avkastet. Så fort Sverige gjorde det minsta tekniska fel eller sköt utanför var laget snabbt uppe med bollen och ett kontringsmål var ett faktum. Johanna Bundsen i det svenska målet hade dessutom en väldigt tuff inledning då hon inte räddade ett enda skott under de första tio minuterna. Svenskorna hade, utöver det, mycket svårt att hantera det utgrupperade och tuffa försvarsspel som motståndarna ställde upp med och anfallsspelet gick i stå alldeles för ofta.

Sydkoreas Kim Ona gör mål på Johanna Bundsen.

Efter tio raka insläppta mål bytte förbundskaptenen Henrik Signell ut Johanna Bundsen och ersatte henne med Filippa Idéhn och i det uppställda spelet hade målvakten ett visst övertag, vilket gjorde att Sverige hade lättare att ta ikapp den ledning som Sydkorea skapat sig. Sverige fick ett nytt självförtroende när Idéhn klev in och började rädda bollarna och laget presterade också mycket bättre framåt.

– Vi fick inte riktigt till anfallsspelet och vi blev osäkra bakåt innan jag hoppade in, säger Filippa Idéhn till TV3.

I halvtid hade det svenska laget dessutom tagit tillbaka den ledning man hade inledningsvis och en boll skiljde lagen åt efter 30 spelade minuter, med fördel för Sverige.

Filippa Idéhn briljerade både mot Argentina och Sydkorea.

Den andra halvleken inleddes med slarvigt spel och tekniska fel från bägge lagen och målproduktionen var inte lika tät som i början av matchen. Sverige snäppade dock upp spelet en nivå och efter bra målvaktsspel av Filippa Idéhn samt mer fokuserat utespel gick man från lika till en tremålsledning, vilket drev Sydkorea till en timeout knappa tio minuter in på den avslutande halvleken.

Sverige drog därefter ifrån rejält och visade upp att man visst är bättre tränade och överlag bättre handbolsspelare än sina motståndare. Med fem minuter kvar hade man fyra bollar ner till Sydkorea, men alla som följer handboll vet att ingenting någonsin är avgjort.

Nerverna slog till rejält i matchens sista minuter och när Sydkorea sakta men säkert åt upp det svenska försprånget var det få naglar som fortfarande fanns kvar när 120 sekunder återstod. Men Isabelle Gulldén hamnade på något sätt i mittsexpositionen och väl där kämpade hon så bra att hon fick med sig en straff och en tvåminutersutvisning. När hon sedan också satte straffen fram till 30–27 kunde alla svenska fans pusta ut.

Isabelle Gulldén jublar under matchen mellan Sydkorea och Sverige.

Gulldén visades sedan också hon ut med 54 sekunder kvar av matchen och det blev spel fem-mot-fem. Då kom dock Louise Sand upp och gjorde det hon är så otroligt bra på: kontringsspelet, och Sverige vann därefter sin andra raka match i turneringen efter slutresultatet 31–28.

– Det var en annorlunda match att spela och det var kämpigt i slutet. Men vi visar att vi är ett bättre lag än Sydkorea, säger Linnea Torstensson till TV3.

– Jag var jättenervös i slutet, men vi lyckades i alla fall knyta ihop säcken och det är jättebra. Vi är väldigt nöjda och glada över att ha tagit fyra poäng, avslutar målvakten Filippa Idéhn.

Sverige har nu tuffa motståndare kvar att möta i grupp B, då matcher mot Ryssland, Nederländerna och ett erkänt skickligt Frankrike återstår i gruppspelet. Men med två raka segrar är man klara för kvartsfinal i turneringen.

Annons