Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige klart för kvartsfinal efter oavgjort mot Nederländerna

/
  • Nathalie Hagman höll kvar Sverige i matchen mot Nederländerna i OS. Arkivbild.

Sveriges handbollsdamer är klara för kvartsfinal i OS.
Det oavgjorda resultatet, 29–29, mot Nederländerna räckte för att säkra avancemang från gruppen.

Annons

En sak står klar: Sverige och Nederländerna är ungefär exakt lika bra på handboll.

Lagen möttes i de två senaste internationella mästerskapen inför OS och båda gångerna har det slutat oavgjort. På EM 2014 blev det 30–30 och i gruppspelet i VM i december 2015 slutade det 28–28.

Och inte heller den här gången gick det att målmässigt skilja lagen åt.

Efter tre matcher med lysande anfallsspel fick Sverige den här gången jobba betydligt hårdare frö de egna målen. Förstauppställningen på nio meter med Linnea Torstenson, Isabelle Gulldén och Nathalie Hagman hade det till två tredjedelar kämpigt. Vanligt lysande Gulldén missade samtliga sina tre avslut i den första halvleken – två från nio meter och en straff – och Torstenson bommade det enda skottet hon sköt.

Sverige stod för många tekniska fel i anfallsspelet, vilket öppnade för de kvicka nederländskorna att kunna kontra snabbt. Sverige hölls kvar i matchen av en storspelande Johanna Bundsen i mål, som räddade 40 procent av avsluten i den första halvleken, och Nathalie Hagman som satte de flesta lägena hon fick och dessutom tog över straffskyttet sedan Gulldén missat ett sjumeterskast i inledningen.

Matchen var jämn, men inte så att lagen följdes åt mål mässigt utan snarare att de växlade mellan att ha bra perioder i matchen.

Sverige ledde i halvlek med tre mål, 16–13. Den ledningen åts dock snabbt upp av nederländskorna efter paus sedan de svenska anfallen åter fastnat i antingen blockar eller hos någon av de nederländska målvakterna och motståndarna tryckt dit lite enkla mål.

Sedan låg Sverige i underläge och fick jaga under stora delar av den andra halvleken.

Med sju minuter kvitterade Jamina Roberts till 26–26 och sedan kvitterade Hagman igen på straff till 27–27. Sverige hade chans att avgöra sedan Torstenson satt 28–27 och Nederländerna sedan sköt i stolpen och Angelica Wallén sköt 29–27.

Men ett stegfel på Torstenson öppnade för Nederländerna, som kvitterade med tre sekunder kvar.

Poängen räcker dock för att ta Sverige till slutspel. (TT)

Annons