Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Handla lokalt” – företagare i Sveg ber om hjälp: ”Vi finns här för er”

Minskad försäljning, inställda leveranser, betydligt färre folk som rör sig i byarna – coronakrisen slår hårt mot Härjedalens företagare. Nu ber flera affärsägare i Sveg lokalbefolkningen om hjälp.
– Varje kund är viktig. Vi finns här för er, säger Sara Backlund på klädbutiken Saffran.

”Handla lokalt, håll igång Sveg” - så kan man sammanfatta uppmaningen från flera av butiksägarna i samhället.

Runt om i hela Härjedalen slår coronakrisen hårt mot företagarna. Allt färre människor rör sig ute i byarna, och många hörsammar också myndigheternas uppmaning att inte resa för att minska risken för spridning av coronaviruset, vilket leder till minskade turistströmmar. I västra Härjedalen har gränshandeln helt upphört.

– Hur det blir nu över påsken vet vi inte. Man hör ju också att en hel del hemvändare inte kommer och de är viktiga kunder för oss, säger Kristina Persson som driver klädbutiken Ada och Arvid i Sveg.

Men butikerna i Sveg håller öppet, det är det samlade budskapet från flera företagare som regelbundet träffas på tisdagsmorgnarna för att gå igenom läget. Några av butikerna har eller kommer att minska sina öppettider på grund av minskad efterfrågan. En del leverantörer kan inte heller leverera varor i normal omfattning.

– Det kommer till exempel inga snittblommor från de största leverantörerna i Italien, Israel och Spanien. Därifrån är det helt stopp på leveranser, säger Helena Hagberg på Floristen i Sveg som försäkrar att det ändå finns gott om blommor i butiken.

Många kunder väljer att stanna hemma eller vill inte gå in i butikerna. Företagen erbjuder alternativa lösningar.

– Ring oss och fråga. Vi skickar våra varor, vi kan leverera i närområdet eller göra i ordning och ställa ut så att ni inte behöver gå in i butikerna. Vi försöker tänka utanför boxen nu och löser det mesta, säger på Anna Johnson på 64 kvadrat, en inrednings och designbutik i Sveg.

– Det kommer ju en tid efter det här också. Och det är viktigt att de lokala företagen och den lokala servicen finns kvar. Så vi är tacksamma för alla som stöttar oss och handlar lokalt. Varje kund är viktig och vi finns här för er, säger Sara Backlund som driver klädbutiken Saffran i Sveg.