Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är kommunen som har högst VA-avgift – och den lägsta

Avgiften för vatten och avlopp i länets kommuner varierar. Dyrast är Bergs kommun medan Östersunds kommun är billigast.

Annons

Vatten och avlopp ska drivas till självkostnadspris av kommunerna. Eftersom varje kommun ser olika ut, har olika stor befolkning, olika befolkningstäthet och har olika stor yta. Det gör att priserna varierar från kommun till kommun.

Nils Holgerssongruppen, som är en lobbyorganisation, tar varje år fram och jämför kostnader för bland annat vatten och avlopp. De vill, säger de själva, på det sättet skapa debatt.

Bergsborna betalar cirka 6300 kronor för sitt vatten och avlopp medan boende i Östersunds kommun betalar lite över 2700 kronor.

Östersunds kommun har också 15 lägsta va-taxa i landet. Sex av åtta kommuner har dessutom höjt avgiften det senaste året. Mest Bräcke som höjt den med drygt 32 procent.

Östersunds kommun har just nu lägst va-taxa, men har varnat för att det kommer att krävas miljardinvesteringar i vattensystemet de kommande åren. Det handlar bland annat om att säkra vattnet så att något som cryptosporidium-utbrottet inte upprepas, men också om att byta miltals av 100-åriga vattenledningar, ha mer än ett vattenverk i själva staden och förbereda sig inför klimatförändringarna. Det kommer att göra att taxan höjs.

Just klimatförändringarna är något som tas upp i Nils Holgersson-rapporten. De kommer att föra med sig inte bara torka med vattenbrist utan också skyfall och översvämningar:

– Att VA-taxor ska täcka förbrukning, drift och underhåll är självklart. Och det är viktigt att VA-näten klimatanpassas. Men den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgraderingen av VA-systemen ska fördelas, säger Nils Holgerssongruppens ordförande Jennie Wiederholm i ett pressmeddelande.

Nils Holgerssongruppen består av representanter från Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och SABO.