Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen satsar mest på konst

Härjedalen ligger i topp när det kommer till hur mycket pengar som läggs på konst per invånare.

Annons

Härjedalens kommun som satsade 1535 kronor/invånare och därmed var den enda kommunen i länet som hamnade över riksgenomsnittet på 1144 kronor/invånare. Helena Larsson, nytillträdd ordförande i Nämnden för bildning, fritid och kultur vid Härjedalens kommun förklarar detta så här:

– Det har politiskt även tidigare funnits en vilja att satsa på kultur i Härjedalen, bland annat står det i vår politiska plattform att vi vill kunna erbjuda en kostnadsfri kulturskola. Vi har i Härjedalen en rik kultur och många duktiga förvaltare som arbetar hårt för att bevara, förvalta och föra ut kulturen vilket även det kan bidra till att vi satsar så mycket på detta.

Lägst ned på Jämtlandslistan år 2014 hamnade Krokoms kommun, med 935 kronor/invånare. Mats Hurtig som är kultursamordnare i Krokom säger att det kan finnas skillnader mellan kommunerna exempelvis i hur man bokför lokalkostnader, vilket kan förklara att skillnaderna ser större ut än vad de är:

– Som vanligt när det gäller statistik så vet man inte vad som döljer sig bakom. Jag vet att vi i Krokom är kända för att satsa på utåtriktad kultur. Vi har ett erkänt ungdomskulturråd och en ungdomskultursamordnare, säger han.

Den som har den högsta placeringen i hela landet är Umeå med 3037 kronor/invånare. Nordanstigs kommun i norra Hälsingland ligger i botten med 462 kronor/invånare

Annons