Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Härjedalen skjuter upp avgifter för tillsyn – vill underlätta för företagare

Många företagare i Härjedalen ser sina intäkter sjunka dramatiskt på grund av coronakrisen. Nu väljer kommunen att skjuta upp avgifter för olika typer av tillsyn till hösten.
– Vi vill underlätta för företagen, säger Gunnel Gyllander, kommunchef.

Minskad efterfrågan, en stor nedgång av antalet besökare på hotellen och färre restauranggäster. Många företagare i Härjedalen ser sina intäkter sjunka dramatiskt när corona lägger lock på stora delar av näringslivet. Häromdagen gick organisationen Företagarna ut med flera förslag på åtgärder, som skulle underlätta för företagare att klara krisen.

Härjedalens kommun hörsammar nu en del av förslagen.

– Vi har beslutat att skjuta på debiteringen av tillsynsavgifterna för miljöskydd, hälsoskydd, livsmedelstillsyn, tobak och alkohol, säger Gunnel Gyllander, kommunchef i Härjedalen.

– Vi gör det för att underlätta för företagare som nu riskerar att hamna i en likviditetskris under de närmaste månaderna.

Avgifterna skjuts i nuläget fram till hösten. Företagarna vill också bland annat att kommunen skjuter upp eller slopar avgifterna för av va och sophantering.

– Det kommer vi inte att göra. Det handlar om för stora pengar och risken är att vi inte klarar hanteringen av va och renhållning av vi tar bort de avgifterna. Det är inte aktuellt, säger Gunnel Gyllander.

Samtidigt meddelar nu regeringen att man skjuter till omkring 125 miljarder i lån till svenska företag, en åtgärd som främst riktas mot mindre företag. Det skriver Dagens Nyheter i sin liverapportering om coronaviruset.

– Det ger ytterligare möjligheter för svenska företag att få stöd i denna svåra situation, säger finansminister Magdalena Andersson (S).