Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalen sörjer Henning Mankell

/

Författaren Henning Mankell har avlidit, 67 år gammal. Han avled i sviterna av sin cancer i måndags.
– Mycket tragiskt säger Lasse Lohmander, tidigare kultursekreterare i Härjedalens kommun och en av de drivande bakom skapandet av kulturcentrum Mankell i Sveg.

Annons

Henning Mankells förlag kommenterade beskedet på sin hemsida:

"Henning Mankell var en av de stora svenska författarna, älskad av läsare här hemma och över hela världen. Hans produktion omfattade ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålt i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Genom hans författarskap gick som en röd tråd solidariteten med de svaga och utsatta, vilket in i det sista tog sig uttryck i praktisk handling."

Henning Mankell föddes i Stockholm men flyttade som liten till Sveg där han växte upp. Flera av hans böcker har en tydlig koppling till Härjedalen, bland annat "Danslärarens återkomst", en deckare som till stor del utspelar sig i Sveg med omnejd och på andra platser i Härjedalen. Hans ungdomsböcker om pojken Joel utspelar sig också till stor del i landskapet.

2007 invigdes Kulturcentrum Mankell på Folkets Hus i Sveg. Där finns hans samlade verk och annat material från författaren, samt information om hans koppling till Härjedalen. Kulturcentret var ett sätt för Henning Mankell att få ge något tillbaka till sin gamla hembygd. Tidigare i år nyinvigdes kulturcentret på Medborgarhuset i Sveg, av författaren själv.

– Han har betytt väldigt mycket, inte minst för Härjedalen och Sveg, säger Lasse Lohmander som tidigare var kultursekreterare i Härjedalens kommun och en av de drivande bakom skapandet av Kulturcentrum Mankell.

Henning Mankell har också annat donerat ett hus i Överberg utanför Sveg, till Författarförbundet och Dramatikerförbundet. Där kan författare ansöka om att få vistas i upp till en månad med ett stipendium. För arbete och rekreation.

– Henning Mankell växte ju upp i Sveg och har själv sagt att det var de viktigaste åren i sitt liv. Jag träffade honom i samband med nyinvigningen av Kulturcentrum Mankell i våras och då verkade han pigg, säger Lasse Lohmander.

För snart två år sedan fick Henning Mankell beskedet att han drabbats av cancer. I en intervju med TH, i slutet av januari i år när han återkommit som krönikör i tidningen, sa han att det var ett väldigt omtumlade besked.

"Ja, det är väldigt dramatiskt när något man tror är nackspärr visar sig vara obotlig cancer. Nu har det gått ett år och jag mår fortfarande bra. Så mycket mer kan man inte begära. Cancern står still och jag kan leva ett normalt liv. Det visar också att cancerforskningen är ett otroligt triumftåg för mänskligheten."

– Kanske var han sämre än han vill erkänna när han besökt oss i Sveg sist. Det är väldigt tragiskt, säger Lasse Lohmander om måndagens besked att Henning Mankell gått bort.

Läs mer: Sista krönikan i TH handlade om en bok Henning Mankell inte fick låna

Läs mer: Tufft besked för Mankell, diskbråck var cancer

Läs mer: "Mod är att acceptera rädslan"

Läs mer: Mankell tillbaka som krönikör i TH

Läs mer: Mankell nyinviger kulturcentrum i Sveg

Läs mer: "Jag skulle inte vilja byta den uppväxten mot någonting", Mankell om sin uppväxt i Sveg

Annons