Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-åriga Eleonor utmanar killarna: "Ska man bo här måste man ha en skoter"

/
  • Eleonor Wiksten i Funäsdalen älskar att köra skoter.
  • Eleonor Wikstens Polaris 500 väger fem gånger så mycket som henne själv.

23-åriga Eleonor Wiksten i Funäsdalen har hittat sin passion. Förra vintern köpte hon sin första skoter – och nu är hon fast.
– Det är roligt att utmana sig själv och lära sig nya saker, säger hon.

Annons

Kärleken fick Brunflofödda Eleonor att flytta till Funäsdalen, och i Härjedalsfjällen hittade hon sedan nästa stora kärlek, skoteråkningen.

– Pappa hade en gammal Ockelbo när jag växte upp, men det var ju bara för att dra hem ved. Det var när jag träffade min sambo Robin för några år sedan och flyttade hit som jag verkligen upptäckte skoteråkningen, säger hon.

Förra vintern köpte Eleonor sin första skoter, en Polaris 500 från 2005.

– Ska man bo här måste man ha en skoter, det hör ju till. Men jag åker även snowboard, säger hon.

Trots att allt fler tjejer tar skoterkörkort så är Eleonor på de flesta turer ganska ensam tjej som kör.

– Det är ganska kul att överraska folk, jag är ju dessutom ganska liten så folk blir förvånade när de ser vad jag klarar av. Det mesta går att lära sig. Att köra med killar är också bra när man kör fast, och det gör jag ganska ofta, säger hon och skrattar.

Så ofta hon är ledig från sina jobb på nattklubb och på butik så åker skoterkläderna på. Det blir dagsutflykter till någon våffelstuga eller till någon sjö för att fiska. Hon vill hela tiden utveckla sin skoteråkning och håller till exempel på att lära sig att hoppa.

– Målet i vinter är annars att lära mig burka (att använda kroppsvikten för att parera krängningar). Jag började i fjol, men när jag ställde mig på ena sidan och ryckte och drog så hände först ingenting, men jag gav inte upp och började få till det litegrann, säger hon.

Har man, som Eleonor, en skoter som väger mer än fem gånger så mycket som den egna kroppsvikten så är burkning en utmaning. Men utmaningar verkar inte vara något hinder för henne.

– Jag kör inte så vilt än, men har ändå ramlat av skotern rätt många gånger, men det får man räkna med när man ska lära sig något nytt. Man lär sig mycket av att misslyckas.

---

Mer från Till Fjälls:

TV: Följ med när reportern åker snowboard nedför Åreskutan

Almdalen – en undangömd pärla

Lokalt och ekologiskt på nytt mathak i skidbacken

Krönika: Det tar tid att bli fjällvan

NOLERVIK: Ansätten är fjället som blomstrar även på vintern

Fjöset på fjället blev familjen Öbergs trygghet

Så kör du säkert på fjället: "Barnen ska sitta bakom dig på skotern"

Annons