Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgkalv född i Sveg

/

Under natten mot fredagen föddes en älgkalv - inne i Sveg.
– Kalven är renslickad och fin, säger fotografen, som vill vara anonym, till tidningen Härjedalen.
Vid kontroll lördag eftermiddag var kalven borta.

Annons

Tidigt på morgonen upptäcktes den renslickade kalven i Sveg. Vid åttatiden hade kon fortfarande inte synts till och kalven låg kvar och tryckte på samma plats där den upptäcktes. Kalven finns i ett område i Sveg där det rör sig mycket folk och TH:s uppgiftslämnare vill inte att vi berättar exakt var den är.

– Nu väntar vi bara på att kon ska våga gå fram och ta med sig kalven. Men om det kommer en massa folk och vill titta törs hon säkert inte och då vet jag inte vad vi ska göra med den, säger mannen.

Vid lunchtid på fredagen låg kalven fortfarande kvar i samma område. Den hade flyttat sig någon meter. En nyfödd älgkalv är helt beroende av sin mamma och chansen att den överlever, om inte kon kommer tillbaka, är väldigt liten. Det säger Julia Stigenberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– Det är väldigt få som lyckats rädda en älgkalv som övergivits av sin mamma på ett så tidigt stadium. Då brukar det vara kört. Jag rekommenderar att den får ligga kvar ett dygn åtminstone, så att mamman får en chans att komma fram i kväll när det lugnar ner sig, säger hon.

Det händer lite nu och då, att folk hör av sig till jourhavande biolog om övergivna älgkalvar.

– Kanske är det en ung ko som inte riktigt förstår hur hon ska ta hand om kalven.

Du tycker inte att någon borde plocka hem kalven och försöka mata den?

– Det vore bara att förlänga lidandet. Är den inte borta i morgon så ring polisen och be att de kommer och tar hand om på den, säger Julia Stigenberg.

Enligt uppgift till tidningen har polisen kontrollerat platsen där kalven ligger, första gången fredag eftermiddag. Då låg kalven kvar. Men vid kontroll på lördagen var kalven försvunnen och hade då troligtvis hämtats av sin mamma.

Annons