Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en läsvärd skrift om Hedebygden

/
  • Redaktionsgruppen vid Hede Hembygdsförening har en utställning vid Hede bibliotek. Där kan man även köpa senaste häftet i serien
  • Isen har lagt sig hösten 1950 och eleverna från Sörviken ledsagas över Ljusnan på väg till skolan i Hedeviken.

Hede Hembygdsförenings skriftserie ”Hede socken förr och nu” har redovisat Hedebygden sedan 1982. I år släpptes det 34:e häftet med temat "Natur och Kultur".

Annons

Som vanligt är det en årsbok med klart lokalhistoriskt prägel. Tidigare årsböcker har varit välgjorda temanummer om skolväsen, hälso- och sjukvård o.s.v. en strikt och ambitiös serie, som kan bli stommen till en sockenhistorik, en helhet värd att uppmärksammas.

Häftena dokumenterar det mesta i Hede socken och intressanta var även de två senaste årens upplagor som båda handlade om emigrationen från Härjedalen till Nord-Amerika. Fram till 1915 utvandrade över 500 personer från Hede socken och därefter ytterligare ett stort antal.

Årets upplaga av Hede Hembygdsförenings beskrivning av Hede socken förr och nu har temat natur och kultur. Häftet behandlar bland annat vättar, sångstenar, gamla stigar, gamla vägar, torp, jordkojor och träd. Temat spänner över ett stort område varvid redaktionskommittén valt att lägga fokus på olika minnesmärken från svunnen tid. På ett imponerande sätt har man lyckats få fram förklaringar till namnen på åar och olika vatten i bygden. De numera igenväxta potatisåkrarna i Hede och Råndalen finns även de dokumenterade. Med finns även en redogörelse och förklaring på de vanligaste personnamnen som funnits i området.

Häftet har 80 sidor och innehåller mycket intressant läsning, framför allt för de som är intresserade av Hede socken. Imponerande att Hede Hembygdsförening ännu en gång presenterar ett häfte och deras arbete har tidigare uppmärksammats av Heimbygda och Härjedalens kommun som 2014 utsåg hembygdsföreningen och dess redaktionsgrupp till årets kulturpristagare. Detta med motiveringen "För att ha samlat in och spridit kunskaper om vår bygd i skriftserien Hede socken förr och nu".

I gruppen ingår: Herje Nordqvist, Ingegärd Nordblom Mattsson, Alva Nordin, Herbert Kvarnström, Björn Eriksson, Mikael Jonasson, Eivor Andersson, Birgitta Westlund och Malin Zakrisson.

Annons