Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen klart med fria busskort

/
  • Allt pekar nu på att Härjedalens kommun inför fria busskort för ungdomar. Korten kommer att gälla hela länet och med start höstterminen 2015.
  • Oscar Olsson i Härjedalens ungdomsråd är glad att det äntligen börjar hända något.   Vi har kämpat för busskorten i många år, säger han.

Allt pekar nu på att Härjedalens kommun inför fria busskort för ungdomar. Korten kommer att gälla hela länet och med start höstterminen 2015.
– Det känns jättebra att kunna göra den här satsningen för våra ungdomar, säger kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S).

Annons

Frågan har varit uppe i flera år. Många föräldrar, anhöriga och framför allt ungdomar som studerar i Östersund har ansett att det borde vara en rättvisefråga när det gäller val av studieort. Med de nuvarande reglerna har de härjedalsungdomar som pluggar i Sveg fria resor med buss medan de som valt skola i Östersund tvingats betala bussbiljetterna själva. Några av länets kommuner har redan infört fria busskort till alla och när nu även Östersunds kommun verkar gå på samma linje hoppar Härjedalens på tåget.

– Inom kommunen har vi arbetat med frågan i många år. Bland annat togs det fram en utredning 2012, men det visade sig att det skulle kosta alldeles för mycket pengar. Det blev för dyrt att genomföra helt enkelt, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

En ny utredning gjordes under hösten där man bland annat justerade till befintliga kostnader för taxiresorna och även lyckades få ner priset till Länstrafiken. Extrakostnaden för att införa de fria korten hamnade då på strax över 2 miljoner kronor. Efter det kom Östersunds kommun med i bilden vilket innebar att tillsamman med övriga kommuner kunde priset pressas ytterligare.

– Kostnaden för att införa fria busskort hamnar på drygt 1,6 miljoner kronor per år. Kostnaden är runt 700 000 kronor mindre än vad den var första gången frågan var uppe.

Vart tar ni pengarna?

– När det gäller 2015 blir det från kommunstyrelsens oförutsedda utgifter. Efter det kommer kostnaden in i den årliga budgeten.

Det politiska beslutet tas formellt vid kommunstyrelsens sammanträde 13 april.

– Jag har mycket svårt att tänka mig att det här förslaget inte skulle gå igenom. Långsiktigt är det en bra investering och framför allt är jag glad att vi visar att vi på det här sättet visar att vi satsar på ungdomarna, säger Gunilla Zetterström Bäcke.

Nyordningen kommer enligt beräkningar på 2015 års elevunderlag att nå 1330 barn och unga och gäller alla i åldern 6 till och med 19 år skrivna i Härjedalen.

Härjedalens Ungdomsråd (HUR) har under många år drivit frågan och försökt påverka politiker och tjänstemän.

– Toppen, det här är ju det vi kämpat för och jag blir positivt överraskad att det äntligen händer något, säger Oscar Olsson i ungdomsrådet.

Annons