Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne var kurir åt norska motståndsrörelsen

/
  • Arne Nordfjäll bor i Funäsdalen men har jobbat stora delar av sitt liv i Stockholmstrakten på järnvägen. Brodern Nils-Otto gick till sjöss och reste jorden runt i 32 år innan han återvände hem till Härjedalen. Han gick bort 2002.

Mitt under dansen på 60-årskalaset i norska Hyddkroken, i början av april 1944, stormade tyskarna in. Bröderna Arne och Nils-Otto och systern Märta Nordfjäll från Gröndalen befann sig olagligt på norska sidan. Bröderna hade under flera år hjälpt den norska motståndsrörelsen som kurirer över fjället.
Om de tillfångatogs riskerade de hårda straff. Nu var goda råd dyra.

Annons

Som tur var hade husfrun i Hyddkroken, Märet, huvudet på skaft. Snabbt slog hon vatten på den heta spisen och ett moln av ånga spred sig i stugan. Bröderna kröp snabbt ut genom fönstret, ut i nattkylan och gömde sig bakom häststallet. Tysken som stod på vakt ute på gården hade inte märkt dem i tumultet, men syster Märta var borta.

Efter en halvtimmes väntan ute i kylan, där bröderna stod blickstilla för att undgå upptäckt, gick vakten iväg och bröderna tog chansen och sprang bort mot fjöset där skidorna stod uppställda. Ljudlöst smög de sig in i björkskogen, med riktning mot Sverige och tryggheten i samevistet i Gröndalen. Utan att följa sina gamla skidspår. Det kunde ju finnas tyska patruller ute.

Även syster Märta tog sig ut ur stugan utan att bli upptäckt, men utan jacka, mössa och vantar.

Med på festen fanns även fyra svenska soldater, från Ljungdalen, Vemdalen, Bruksvallarna och Tänndalen, som hade tagit risken att klä ut sig civilt och delta i kalaset. Tre av dem avslöjades och fördes till Trondheim för förhör och sedan till Sverige. Eskapaden i Norge gav dem en månads fängelse i Östersund. Den fjärde soldaten, Olle Josefsson från Ljungdalen, gömde sig under en säng och blev inte upptäckt. Han klarade sig undan både tyskarna och finkan.

Hela berättelsen finns nedtecknad av Bo Lundmark i artikeln "Andra världskriget från Gröndalens horisont" där fjällprästen intervjuat Nils-Otto Nordfjäll (1925-2002) samt kompletterat med några uppgifter från Arne Nordfjäll, född 1927, som bor på äldreboendet Fjällsol i Funäsdalen.

Både Arne och Nils-Otto började tidigt jobba som kurirer för den norska motståndsrörelsen under andra världskriget. Arne var själv bara 14 år gammal när han gjorde sina första resor över till gården Hyddkroken på norska sidan gränsen, bara en halvmil från hemmet i Gröndalen. Där hämtade de filmrullar och kodade brev för vidare befordring till den norska delegationen i Stockholm.

Några nazistsympatisörer fick kännedom om brödernas verksamhet och en dag kom landsfiskalen Salme i Funäsdalen farande till Gröndalen med häst och släde för razzia. Några filmrullar lyckades landsfiskalen och hans mannar lägga beslag på och det blev flera förhör för bröderna och hot om stränga straff som aldrig kom att verkställas. Pappa Ante fördes ända till Östersund och pressades under en vecka att avslöja kurirverksamheten, utan framgång.

Som Nils Otto mindes det var de flesta myndighetspersonerna mer eller mindre tyskvänliga.

Bröderna ville inte svika motståndsrörelsen och bara någon månad senare upptog de kurirverksamheten. Dock med större försiktighet. Av norrmännen blev de nu utrustade med kikare och pistol.

Allteftersom kriget gick blev de som öppet uppträdde som nazister allt färre och till slut fick den norska motståndsrörelsen fri lejd över gränsposteringarna. Bröderna blev bekanta med flera kända motståndsmän, bland annat Tormod Morset som ibland övernattade i Gröndalen under sina operationer. Det hände att de följde med en annan känd motståndsman, Ole Lien, ner till Bruksvallarna för att hämta sprängmedel, för vidare transport till norska gränsen, där Hjemmefronten tog över.

Efter krigsslutet, den åttonde maj 1945, färdades fortfarande en del norska motståndsmän i gränstrakterna, med uppgift att gripa flyende nazister. Nils-Otto Nordfjäll gick till sjöss några månader efter tyskarnas kapitulation och Arne kom att jobba vid järnvägen. Två härjedalingar som på sitt sätt bidrog i kampen mot nazismen och förtjänar att hedras den åttonde maj då Europa firar minnet av krigslutet för 70 år sedan.

Fotnot: Hela berättelsen finns i skriften "Anteckningar om Funäsdalen med omnejd" (2001) redaktör Bo Lundmark. Under året uppmärksammar Fjällmuseet att det är 70 år sedan krigsslutet, bland annat håller Bo Lundmark ett föredrag i höst om just andra världskriget från Gröndalens horisont.

Annons