Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande sov på bussen i protest – evakuerade från Västmanland

26 asylsökande anlände till Krokströmmens vildmarkscamping dit de blivit omplacerade efter en evakuering. I sitt missnöje protesterade vissa av dem genom att sova på bussen.

Annons

Läs mer: Asylsökande vägrade kliva av buss i Krokströmmen – följ händelseutvecklingen live

131 asylsökande evakuerades under torsdagen från ett boende i Norbergs kommun, Västmanlands län, sedan Migrationsverket sett hur den allmänna ordningen och hygienen på boendet försämrats under senare tid.

Migrationsverket omplacerade 26 av dessa asylsökande, varav tio barn, till Krokströmmen, Härjedalens kommun. När bussen anlände under torsdagen ville de asylsökande inte kliva av bussen.

– Vi är inte nöjda med rummen som är trånga och luktar illa. Det är inte bra, säger Othman Hejuzi, en av de asylsökande som kom med bussen.

De jämför duschutrymmen som här får delas med flera andra med att de hade dusch och toalett på sina rum på det tidigare boendet i Norbergs kommun.

På fredag förmiddag hade de flesta asylsökande tagit sig ur bussen.

Anledningen till att de kördes till Krokströmmen är att det fanns plats här och att Migrationsverket såg det som nödvändigt att evakuera boendet i Norbergs kommun.

– Maten, den allmänna ordningen och hygienen har tyvärr under de senaste veckorna blivit allt sämre, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Migrationsverket, om boendet i Norbergs kommun.

Ett tiotal personer valde att sova i bussen under natten till fredag, i protest mot att de fått byta boende till Krokströmmens vildmarkscamp. Resten ska ha sovit inne på boendet.

Loai bor med sin familj på boendet i Krokströmmen sedan nio månader.

Han är frustrerad på Migrationsverket i Sveg som är deras närmaste kontor, en dryg halvtimme bort med buss. Det går bara en handfull bussar om dagen.

– Boendet fungerar kanske för de som inte har en familj, men inte för långvarigt boende, säger Loai.

På fredag kväll hade de flesta asylsökande tagit sig ut ur bussen.

Annons