Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Åtgärder inte tillräckliga"

Det var i mångt och mycket socialnämndens ekonomi som fällde det röda minoritetsstyret i Härjedalens kommun. Nämnden har gått med minus i flera år.
– Jag tror det behövs en annan ledning för att komma till rätta med problemen,säger Moderaten Victor Ericsson

Annons

LÄS MER: Kommunstyrelsen i Härjedalen avgår

Victor Ericsson (M), lämnar in sin uppsägning från kommunstyrelsen. Strax efter att kommunalrådet  Gunilla Zetterström Bäcke (S) avgått.

Nu var det 2015 års verksamhet som socialnämnden inte fick ansvarsfrihet för, så även kommunstyrelsen. Men även årets budget stod på tapeten inför måndagens kommunfullmäktige, där socialnämnden begärt ett tilläggsanslag för att täcka 2017 års prognostiserade underskott på 17,9 miljoner kronor.

En begäran som avslogs av kommunstyrelsen i ett extrainkallat sammanträde på förmiddagen och även fick nobben i kommunfullmäktige.

Även 2016 gick socialnämnden back flera miljoner.

– Jag tycker inte att de åtgärder som presenterats varit tillräckliga för att komma tillrätta med underskottet. Jag tror det behövs en annan ledning i kommunstyrelsen och i socialnämnden, säger Moderaten och avgående oppositionsrådet Victor Ericsson, den som yrkande på att inte bevilja ansvarsfrihet för nämnden och kommunstyrelsen.

Du har ju själv suttit med och tagit budgeten de senasteåren. Hur ser du på det idag?

– Det är just därför jag yrkar på att kommunstyrelsen och socialnämnden inte ska beviljas ansvarsfrihet. Vi har inte haft tillräckligt bra koll på allting. vi har inte de verktyg som tjänstemännen har. Det är ingen undanflykt men det är enförklaring, säger Victor Ericsson.

I ett kommande extrainsatt kommunfullmäktige ska ledamöterna välja en ny kommunstyrelse och en ny socialnämnd, oklart när i skrivande stund. Troligen blir det ett minoritetstyre bestående av M, C och L med stöd från övriga partier, utom Socialdemokrater och Vänsterpartiet.

– Ett minoritetsstyre är nog normen nu. Men att man pratar med varandra inför besluten, säger Anders Häggkvist, avgående ledamot i kommunstyrelsen för Centern.

Hur mycket är ni beredda att förhandla med till exempel Härjedalspartiet eller Vox Humana i olika frågor?

– Vi har det sagt förut, vi i Alliansen är beredda att rösta på förslag oavsett var de kommer ifrån om de är bra för Härjedalen.

I praktiken har ni ju fällt en röd allians nu. Vad tror du om deras vilja att stötta förslag från er?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men de borde ha samma ingågsläge, att vi sitter här för medborgarnas skull och vill det som är bäst för Härjedalen, säger Anders Häggkvist.

Avgående kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke, som lett ett minoritetsstyre sedan S och V avslutade samarbetet med Vox Humana, sägeratt hon haft det på känn ett tag att det varit något på gång.

– Det är väl bara att önska dem lycka till och se vad de kan göra åt situationen. Så är det politiska spelet.

Hade ni från Socialdemokraterna kunnat gjort något annorlunda för att undvika den här situationen?

– Absolut inte, vi gör och har gjort det vi ska göra. Jag kommer att fortsätta arbeta för att driva socialdemokratisk politik.

Under fullmäktige presenterades även det omställningsarbete som görs inom äldreomsorgen, ett arbete som delvis handlar om att sänka kostnaderna och få en budget i balans. Det går i korthet ut på att flera äldreboenden i kommun görs om från särskilda boenden, som kräver biståndsbeslutoch bemanning dygnet runt, till seniorlägenheter.

Istället ska många äldre bo kvar hemma, med stöd och hjälp från kommunen. På sikt väntas kostnaderna för äldreomsorgen minska.

– Vi har vidtagit åtgärder hela tiden, åtgärder som vi varit eniga i nämnden om. Jag får önska dem lycka till, säger Göran Pålsson (S), viceordförande i socialnämnden.

– Jag hoppasverkligen att det här arbetet som pågår på förvaltningen får fortsätta nu. Vi är övertygade om att det kommer att reducera kostnaderna, säger han.

Socialnämnden har alltså en minusprognos på 17,9 miljonerför 2017 och Allianspartierna ville inte bevilja något tilläggsanslag. Istället ska den nya nämnden presentera en konsekvensanalys till hösten och uppmana sin förvaltning till stor återhållsamhet, utifrån den ekonomiska prognosen.

Victor Ericsson har ingen mirakelkur för hur ekonomin ska räddas men tror att en delvis ny politik kan spela roll.

– Det är ju samma problembild oavsett vilka som sitter i nämnden. Däremot har vi fått kalla handen för flera förslag som lagts fram,till exempel lagen om valfrihet. Förslag där man kan se att insatstimmarna minskat i andra kommuner. Nu ser majoritetsförhållandena annorlunda ut så då kanske det går att göra andra saker, säger han.

Annons