Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta föreningar kritiska mot Svegs hälsocentral

/
  • Hälsocentralen i Sveg.
  • Lars-Olof Eliasson företräder Hörselskadades lokalförening, en av de föreningar är kritiska mot hälsocentralen i Sveg.

Åtta föreningar i Härjedalen riktar skarp kritik mot Hälsocentralen i Sveg. Det handlar om oro för verksamheten och förtroendet för hälsocentralen. I ett brev till hälsocentralens chef skriver föreningarna att det är svårt att komma fram per telefon och att få tider för besök.

Annons

– De långa väntetiderna är bedrövliga. Patienterna ska inte behöva få beskedet att det är omöjligt att få en tid, säger ordförande i Hörselskadades lokalförening i Härjedalen, säger Lars-Olof Eliasson, en av de som undertecknat brevet.

Han är förvånad över att hälsocentralerna inte lär sig av varandra eftersom det finns goda exempel att ta efter.

– Jag är rädd för att det inte bara är en resursfråga utan även en organisationsfråga, säger Lars-Olof Eliasson.

Hälsocentralens chef, Anna Andersson, har inte tid att prata med TH när vi får kontakt per telefon. Tidningen söker också hennes chef, primärvårdschefen Anna Granevärn som återkommer och förklarar att hon svarar på våra frågor.

Hon säger att Region-Jämtland Härjedalen har identifierat dessa problem och att det finns en arbetsgrupp som jobbar för att lösa det.

– Det är en katastrof för de som sitter i telefonkö och sedan blir utslängd ur den. Vi prövar ett nytt sätt att ta emot inkommande samtal i andra delar av länet. Det ser ut att gå bra och ska snart utvärderas. Sedan ska det troligen införas i Sveg under november, säger hon.

Brevskrivarna lyfter också upp den höga personalomsättning vid hälsocentralen i Sveg och undrar om synpunkterna från de som slutar sin anställning tas tillvara på ett bra sätt.

Något annat Lars-Olof Eliasson är kritisk till är stafettpersonal, som kostar stora summor.

– Det största problemet är på läkarsidan, men det finns även på sjuksköterskesidan. Dessutom måste garantitiderna hållas, det är inte i närheten av det i Sveg, säger han.

Stafettsjuksköterskorna i Sveg försvinner under hösten, enligt Anna Granevärn.

– Vi måste bli bättre för att kunna ha fast personal och vara en attraktiv arbetsgivare. Det är två holländska läkare på ingång till Sveg. De har en egen praktik i Holland och vill flytta hit. Tidsramen är ett år så vi har inte tecknat skriftligt kontrakt än.

Chefen för hälsocentralen, Anna Andersson har, efter att brevet skrevs, deltagit i ett möte med föreningarna. 

– Det blev ont om tid att ställa frågor för oss i publiken men jag tycker att det fanns förklaringar till varför det fungerar så dåligt på hälsocentralen, säger Rolf Byqvist, ordförande i SPF Seniorerna Sveg.

SPF Seniorerna Sveg planerar att bjuda in hälsocentralens chef till ett nytt möte nästa år.

Vem det blir som då kommer är oklart, eftersom nuvarande chef kommer att vara tjänstledig från den 14 december och ett halvår framåt.

– I första hand försöker vi lösa vakansen inom Svegs hälsocentral, säger primärvårdschefen Anna Granevärn.

Annons