Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ättestupa på gång i Vemdalen?

/

Annons

Förra onsdagen höll Härjedalens kommun informationsmöte om den framtida äldrevården i Härjedalen och, framför allt, i Vemdalen.

Som det verkade, trodde man inte på att det skulle komma så många besökare. Man hade bestämt sig för att hålla till i vår lilla skolas matsal, där filmduk och projektor placerats. Det slutade med att alla tillsammans fick bära ner samtliga befintliga stolar till gymnastiksalen, där vi så småningom kunde installerade oss.

Kön till mötet verkade aldrig ta slut. Det kom mer än etthundrafemtio personer till mötet.

Äldrevården engagerar människorna i Vemdalen!

Vi informerades om att vårt Fjällglimten skulle göras om till Trygghetsboende. Enligt foldern som delades ut är Trygghetsboende till för den som fyllt 70 år och är för frisk för Särskilt boende men vill ha en boendeform där man upplever samvaro, trygghet och nära till service.

Fjällglimten skall bli ett Trygghetsboende medan Hedegården skall bli ett Särskilt boende, alltså ett boende för mera vårdkrävande kommunmedborgare.

I Hede kommer det alltså inte att finnas något Trygghetsboende utan Hedes otrygga hänvisas till Vemdalen eller andra orter inom kommunen.

Vi fick veta att man månade om kvaliteten för våra äldre. Det var aldrig frågan om att spara pengar. Kön till Trygghetsboenden var lång, över femtio personer står bara och väntar på en plats. Den kön skulle jag verkligen vilja syna.

För Lillhärdalsborna är det exakt likadant. De som klarar av att lyxa till sig med en plats på Trygghetsboende har möjlighet att stanna kvar på sin hemort. De med större vårdbehov deporteras till en annan plats i kommunen.

Det är tydligen kommunens syn på kvalitet!

Jag tänker så här:

Fjällglimten görs om till Trygghetsboende. Dagens fjorton rum görs om till sju lägenheter.

Hyran för ett rum är idag närmare 4500 kronor. Lägenheten får alltså en hyra som uppgår till nästan 9000 kronor per månad. Jag har svårt att tro att en sjuttioåring väljer att flytta dit, då man kanske bara betalar driftskostnaderna för boendet hemma.

För en Hedebo är det givetvis lika. Dessutom måste han eller hon vara väldigt otrygg om man väljer ett Trygghetsboende i en annan by.

Under de sista tjugo åren, vi hade tänkt ha ett stort jubileum på långfredagen, har säkert över hundra personer från Vemdalen och angränsade byar bott och haft en god omvårdnad på Fjällglimten. Man har känt trygghet och fått god omsorg.

Från första början skapade vi ett kocklag, vilket innebär att de boende äter alla sina tre måltider tillsammans och de fikar tillsammans tre gånger varje dag. Det kocklaget fungerar fortfarande. Man är som en enda stor familj. När man kommer in på Fjällglimten känns det inte som att man kommer in ett hem, man kommer in i ett hem!

Slutligen en uppmaning till Härjedalens kommun!

Förstör inte Härjedalens kanske bästa äldreboende. Titta själv hur det fungerar hos oss. Var stolta över det och visa gärna andra hur man kan bedriva en god och mänsklig äldreomsorg.

Informera även om vad som kommer att hända i alla andra delar av kommunen. Alla kommer att påverkas av Ert beslut.

Lycka till!

Göran Mann

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons