Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avlyssning bevis mot misstänkta knarkodlare

De hade fyllt hela huset med utrustning för odling av cannabis, med extra ventilation, fläktar och elkablar för att driva upp plantorna så optimalt som möjligt.

Annons

En av de misstänkta på väg ut i samband med en paus i Östersunds tingsrätt.

När rättegången inleddes mot fyra misstänka på tisdagen erkände en av dem grovt narkotikabrott, genom att framställa och förvara drygt 8 kilo cannabis i huset på en ort utanför Sveg.

När polisen slog till i april möttes de av stark cannabislukt från övervåningen där fyra rum var inredda som odlingsrum med lampor i taken.

Tre misstänkta nekar till att ha deltagit i narkotikaframställningen. En av dessa blev ägare till fastigheten och han medger att han ägt fastigheten, men har inte haft kännedom om vad som pågått därinne.

Målet drivs av två åklagare som däremot hävdar att mannen som blev ägare till fastigheten kom in i bilden sedan en av de övriga tre misstänkta skaffat huset i sin svågers namn. Men när svågern inte ville vara med lät han sin nu medåtalade kompis ta över huset som fastighetsägare.

Två av de misstänkta männen har asiatiskt ursprung och benämndes av åklagare Mikael Westlin som "okänd ett" och "okänt två", följd av två namn som männen själva uppgett. Men deras identiteter omges av vissa oklarheter.

– De har inte kunnat uppvisa några handlingar som visar att de heter som de säger och andra identiteter har förekommit i andra sammanhang, konstaterade advokat Andreas Victor i en paus. Han försvarar mannen som erkänt sin inblandning.

Han har också i förhör uppgett att hans huvudman är en av de övriga misstänkta, som nekar, och åklagaren redogjorde för att mannen som erkänt pekade ut sin huvudman på ett fotocollage – och som en person efterlyst av Interpol.

Under första delen av rättegången spelades fyra avlyssnade telefonsamtal upp som ska knyta de misstänkta närmare varandra och visa att de haft narkotikaaffärer ihop.

I ett avlyssnat samtal pratas det om att lösa städningen och "göra sig av med det där uppe", vilket tolkas som städning av huset utanför Sveg. Rättegången pågår under tre dagar och fleråriga fängelsestraff kan bli aktuella.

Ett av fyra rum på husets övervåning som användes som odlingsrum, sedan de kapslats in med folie och försetts med annan utrustning,

Plantor av cannabis i på torkning i ett rum som användes i samband med odlingen.

Annons