Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barndomsvän: "Det blir ett stort tomrum"

/
  • Kenneth och Inga-Britt Eriksson gick båda i skolan tillsammans med Henning Mankell. Inga-Britt från första till sjätte årskurs och Kenneth under ett år i realskolan.

Sorgen är stor bland släkt, vänner och bekanta. Det är inte bara en stor författare som gått bort, utan också en nära och kär vän.
– Att få det här beskedet kändes som ett skott i nacken, säger Inga-Britt Eriksson, som gick i samma klass som Henning Mankell i sex år.

Annons

Kontakten har hållits levande genom alla år. Varje gång Henning Mankell besökt Sveg i mer eller mindre officiella ärenden har han tagit kontakt med Inga-Britt Eriksson och maken Kenneth, även han klasskamrat med författaren under ett år i realskolan.

– Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Det känns väldigt konstigt, det var hemskt att höra, säger Inga-Britt Eriksson som under måndagsförmiddagen fick reda på att barndomsvännen gått bort.

Hon och maken har svårt att hålla sig för tårar. Det märks att det är en kär vän som inte finns kvar längre.

Senast Henning Mankell var hemma hos makarna Eriksson i Sveg var i våras i samband med nyinvigningen av Kulturcentrum Mankell på Medborgarhuset i Sveg. Efter festligheterna satt författaren hemma i parets villa på Gränsgatan till sent på kvällen och pratade. Som så många gånger förut.

– Det var aldrig någonting om hur känd eller framgångsrik han var eller så. Vi pratade om allt möjligt, privata saker, sådant man inte berättar för vem som helst, säger Kenneth Eriksson.

– Och han var optimistisk och sa att nästa gång han kom tillbaka ville han följa med upp till vår stuga och bada bastu, berättar Inga-Britt Eriksson.

Nu blir det ingen nästa gång. Men Henning Mankell fick åtminstone se sina gamla lekplatser en sista gång.

– När han skulle till hotellet ville han gå men då sa vi nej, det var för sent. Så jag körde honom. Han ville ta en sväng förbi Sandtjärn där han badade som barn. Så vi gjorde det, säger Kenneth Eriksson.

Annons