Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Tidningen Härjedalens blickar tillbaka på 2015 - januari till juni

/
 • 31 december 2014. Hjortjakten på nyårsafton höll på att sluta i rena förskräckelsen för Lennart Malmgren och taxen Morris i Ytterhogdal. En kungsörn attackerade Morris och Lennart var tvungen att skjuta den för att freda sin tax. Morris klarade sig men tillbringade resten av kvällen hos veterinären. Örnen flyger inte mer.
 • 15 januari 2015. Bruksvallarnas senaste fyrarummare blev en igloo, en idé som funnits länge i byn.
 • 21 januari 2015
 • 7 februari 2015. För första gången i modern tid tog forkörarna från Dalarna vägen genom Lillhärdal. Ett mycket uppskattat besök av både forbönder och bofasta, som välkomnade hästekipagen när de gled in i byn.
 • 16 februari 2015. Beskedet om att projektet Örndalen stoppas av Mark- och miljööverdomstolen väckte stor bestörtning bland exploatörerna, som dittills investerat runt 20 miljoner. Enligt domstolen fanns det inte tillräckliga skäl för att bevilja dispens enligt artskyddsförordningen. Det finns minst ett häckande örnpar i Skorvdalen där planerna på att bygga en skid- och turistanläggning dock lever kvar, om än i något förändrad form.
 • 22 februari 2015. Jon Henrik Fjällgrens jojk gick rakt in i folks hjärtan och han tog en av två direktplatser i årets Melodifestival när han uppträdde i deltävlingen i Östersund. Där kom han sedan tvåa efter Måns Zelmerlöv. Här kramas han om av föräldrarna Ulla och Jan Fjällgren.
 • 16 mars 2015. Flygbolaget Avies åkte på miljonböter när Trafikverket valde att säga upp flera avtal på flygsträckor, bland annat den som gick från Arlanda till Sveg. Det efter omfattande problem med försenade flyg och dålig information. Haverikommissionens utredningar pekade också på allvarliga brister i bolagets säkerhet, både när det gällde rutiner och den tekniska utrustningen.
 • 26 mars 2015. Tele och internetproblemen i Lillhärdal berodde ett vindkraftverk som störde signalen från masten på Brickan, enligt Telia. Det tog flera månader för Telia att klura ut det till stort förtret för både privatpersoner och företagare.
 • 9 mars 2015. Inbrottet hos Anita Thuresson och Björn Olsson i Tännäs blev en väckarklocka, byborna drog i gång grannsamverkan för att motverkar inbrott i byn. Grannsamverkan finns nu på flera håll runt om i Härjedalen.
 • 1 april 2015. Flera skoterförare från Härjedalen deltog i tävlingen Clash of Nations i Falun. De riktiga framgångarna uteblev men rutinerade Johan Eriksson tog en fin tredjeplats i Pro stock klassen och Nisse Kjellström på bilden gick till final i Head2head.
 • 7 april 2015. Årets Härjedaling 2014 blev Ida Ingemarsdotter, det meddelade styrelsen för Härjedalsföreningen i Stockholm i början av april. Hon fick utmärkelsen bland annat för bragdguldet 2014 som hon fick för sina fina insater i skidspåren, bland annat i OS i Sochi, där det svenska stafettlaget tog guld. Här tillsammans med lagmedlemmarna Emma Wiken, Anna Haag (Charlotte Kalla var också med i laget)
 • 10 april 2015. Det blev fängelse till slut för den 23-årige man som i augusti 2012 körde ihjäl 11-åriga Emma Karlsson i Lillhärdal, på motorcykel. Fallet tröskades genom rättssystemet, mannen friades i stort sett i tingsrätten och fälldes till slut av hovrätten för Nedre Norrland. Han dömdes till fängelse i ett år och två månader för vållande till annans död.
 • 2 maj 2015. Lillhärdal vann derbyt mot Sveg som inledde lagens fotbollssäsong. Matchen slutade 3-0 till de vitklädda. Nästan lika bra vilket som för Göran Busk som är från Lillhärdal och har spelat där på 50-talet men sedan flytattade han till Sveg där han är hedersmedlem i idrottsklubben.
 • 8 maj 2015: Det fattades klassrum i Funäsdalens skola i våras vilket fick lärarna att reagera. Nu finns det en extra modul och Elin Ekblad, som numera är rektor vid skolan, är betydligt mer nöjd.
 • 18 maj 2015: Torsten Meiners från Hamburg är hemlös. På somrarna brukar han promenera med sin kundvagn som han också sover i. Långt. I somras gick han till polcirkeln och tillbaka. TH träffade honom på väg genom Härjedalen.
 • 21 maj 2015. Ett ton ny fisk i Abborrtjärn och Akerstjärn. Ytterhogdals fiskområde satte ut öringar och regnbåge inför sommarens fiske.
 • 4 juni 2015. Härjedalsföreningen i Stockholm firade 70 år med dans och dragspel, en av specialgästerna var Roland Cedermark, en annan Sofia Källgren.
 • 22 juni 2015. Cruising i Hede på midsommardagen. Vädret var väl sådär men bilarna glänste ändå, och en del kom det rök ifrån av någon anledning ...
 • 23 juni 2015. Tunga moln över Folket Hus föreningen i Sveg som begärde sig själv i konkurs.

Ett händelserikt år, där TH faktiskt under en dag blev snackisens på hela mediesveriges läppar. Det är dock inte något vi söker. TH:s fokus är, och kommer alltid att vara, att berätta om vad som händer i Härjedalen. Och det har vi gjort under 2015. Se vårt bildsspel i två delar där vi försökt fånga de viktigaste händelserna under 2015. Klicka på visa bildtext för att läsa mer om händelsen.

Annons
Annons