Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjöd på 70-årsfirande med guldkant

/
 • Sofia Källgren bjöd på en guldkantad avslutning av Härjedalsföreningen i Stockholms 70-års jubileum
 • Med sina 91 år var Svea Larsson, ursprungligen från Lillhärdal, nu boende i Farsta, äldst på festen.
 • Roland Cedermark bjöd upp till dans för de som fortfarande hade ork kvar efter middagen.
 • Mona-Lis Klässman, Yvonne Mattsson och Barbro Tondkar, alla från Älvros träffades i vimlet på 70-års festen.
 • Föreningens ordföranda Ulf Persson, född i Långå, i samspråk med Hans Ersa Eriksson som rest ner från Sveg.
 • Janne Kranz och Kaj Nenning, bördig från Glöte, hälsade alla välkomna med fiolspel. Kaj var lite när hans mamma var med och bildade förenigen och berättade om hur det var då.
 • Gun-Britt Larsson med Folke Larsson, bördig från Dravagen.
 • Nina Nylander från Bruksvallarna kallade till bords med sin näverlur.
 • Janne Krantz spelade, sjöng och skämtade både högt och lågt.
 • Roland Cedermark ledde gästerna i allsång med Mosippan.
 • Britt-Marie Proos Svensson från Sveg, Kes Svensson från Älvros och Elisabet Larsson, Ytterberg.
 • Drygt 100 gäster kom på jubileet.
 • Sofia Källgren kompades av Martin Persson, som är son till orförande i föreningen, Ulf Persson.

Drygt hundra härjedalingar, många i exil, en del tillresta, slöt upp på Härjedalsföreningens 70-års fest i Stockholm i lördags. En fest med mycket sång, musik, dans och en guldkantad avslutning.
– Det är helt fantastiskt, sa Hans "Ersa" Eriksson, som rest ner från Sveg

Annons

Ruskvädret i Stockholm denna lördagseftermiddag lyckades inte lägga sordin på feststämningen hos det dryga hundratalet härjedalingar som kom till Odd Fellow huset i lördags. Det inledande minglet avslutades när Nina Nylander från Bruksvallarna kallade till bords med toner från sin näverlur. När gästerna satt sig till bords började Ulf Persson, föreningens ordförande, med att berätta kort om hur föreningen blev till.

– Redan 1942 dök idén upp att samla härjedalingar i Stockholm till luciakaffe. Då kom det 27 personer, berättade Ulf, som föddes i Glöte.

Men ryktet spred sig och nästa år dök drygt 70 härjedalingar upp. Det ledde till bildandet av föreningen den 27 januari 1945.

– Då var medlemsavgiften fem kronor, inträdesavgiften 2 och en annons i Dagens Nyheter kostade 7.40, berättar Ulf och påpekade att priserna nu ser helt annorlunda ut.

Kvällen fortsatte i trevlig stämning med uppträdanden från bland annat Janne Krantz, tidigare i Iggesundsgänget. Hans version av Åsa Jinders "Av längtan till dig" (som Janne gjort melodin till) och andra låtar blandat med mer råa skämt, en del inte lämpade för tryck, uppskattades av publiken. Älvrossonen och dragspelsvirtuosen Roland Cedermark spelade också, både under mingel, middag och efterföljande dans, och ledde festdeltagarnas allsång av "Mosippan" med sitt dragspel.

– Det är helt fantastiskt, vilken fest, sa Hans Ersa, tillrest från Sveg, och bara en av många som verkade trivas på 70-årsjubileet.

Det bästa hade dock arrangörerna sparat till sist. Sångerska Sofia Källgren, kompad av Maritin Persson-Landström på piano, avslutade festen med en halvtimmes mycket vacker och finstämd sång. Iklädd en guldskimrande balklänning närmast trollband hon publiken, bland annat med den kända "Skönheten och odjuret" som blev något av hennes genombrott.

– Det bor ju väldigt många härjedalingar i Stockholm. Jag tycker verkligen att fler borde bli stödmedlemmar åtminstone. Jag känner flera i mitt jaktlag som inte är det, men nu ska de verkligen få höra, sa Hans Ersa till TH under festen.

Fler bilder hittar du på vår webb, www.tidningenharjedalen.se

Annons