Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björkvin från Husberget nu på stjärnkrogar i Sverige - "Efterfrågan mycket större än tillgången"

/
  • David Hassan använd restaurangguiden White Guide och letade reda på restaurangerna med högst betyg. Sedan tog han med sig sin dryck och gick dit och försökte sälja in den.
  • Pontus Nääs på Hildings krog var den förste krögare som köpte björkvinet.
  • Ett av de drygt 400 träd på David Hassans gård i Husberget där råvaran, björksav, tas ut.
  • Bjorkvin på Hildings krog.
  • Flaskorna är designade i Italien.
  • Ryggsäcken finns alltid med när David Hassan tittar in på restauranger där han vill sälja sin dryck.
  • I den här boken hämtade David inspiration till sitt björkvin.

Från en björk på Husberget till ett apertifglas på Grand Hotel i Stockholm. Under året har David Hassan sålt sitt björkvin till ett 60-tal restauranger runt om i Sverige. Och funnits med på stjärnkocken Niklas Ekstads meny på en vildmarksfestival London.

Annons

– I just show up, berättar David Hassan på sin omisskännliga skotska dialekt. "Jag bara dyker upp".

Det är kanske inte helt lätt att föreställa sig hur den energiske skotten klampar in på Grand Hotel, eller någon annan fräck restaurang i storstan, med sin rutiga skjorta, Helly Hansen jacka och drar fram en flaska "Bjorkvin" ur den sjaviga ryggsäcken. Och sedan börjar berätta om hur han framställer sin dryck av saven från björkarna hemma på gården i Husberget ovanför Hede.

– Han är ju ett yrväder och jag undrade vad det här var för filur, säger Pontus Nääs på Hildings krog i Vemdalsskalet, som blev David Hassans första kund.

– Han kom in här, det var någon gång strax före jul förra året, och surrade om sitt björkvin som han tillverkade i Hede. Först undrade jag om det ens var lagligt men han drog fram alla papper och tillstånd från sin ryggsäck. Han är ju otroligt entusiastisk och brinner verkligen för sin produkt, säger Patrik Näs.

Till slut köpte han sex flaskor men trodde egentligen inte att han skulle lyckas sälja något.

– Men i januari var jag tvungen att beställa mer.

Varför har den sålt så bra tror du?

– Vi har den på vår meny och när man berättar om hur den görs, om filosofin bakom, att det är lokalproducerat här i Härjedalen, då blir folk intresserade och vill prova.

Hur smakar det?

– Lite som Martini Bianco fast med en helt annan karaktär. Nått åt det hållet.

Pontus Nääs, som driver krogen tillsammans Mats Olsson, blev inte de enda att ta in drycken i sitt sortiment.

– Jag har sålt till 60 restauranger runt om i Sverige. Efterfrågan är betydligt större än tillgången, säger David Hassan.

Produktionen startade för några år sedan efter en idé från en bok om självhushållning. Tidningen skrev om det förra året, om hur David Hassan som egentligen bor i Norge med sin familj, fick en idé om att börja tappa sav från de drygt 400 björkarna som står på hans gård i Husberget och göra vin av det. Då skulle han precis till att börja sälja sin produkt, alla tillstånd för produktion och lagring av alkoholhaltiga drycker var klara. Nu har han sålt över 700 flaskor.

– Det här är en helt ekologisk och miljövänlig produkt. Jag använder bara naturliga råvaror och kokar saven över öppen eld här hemma på gården. Allt handlar egentligen om balans med naturen. Jag tror vi har mer av det här i Härjedalen än i städerna.

Björkvinet har även gått på export. Stjärnkocken Niklas Ekstedt använde drycken som del av en fördrink i sin meny på årets upplaga av "Wilderness Festival", en slags mat, musik och debattmässa i södra England.

Men David Hassan har större drömmar än så.

– Tänk dig själv, att få sälja den här drycken på Arlanda. I stället för Absolut vodka så skulle folk kunna köpa det här i taxfree-shopen, en rent svensk naturlig produkt. Jag tror att det här kan bli vår nya nationaldryck, säger han.

Annons