Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn stoppade kraftpersonal

/

En hungrig och nyvaken stor björn stoppade personalen när de skulle jobba vid vindkraftsparken i Långå.
– Den var bestämd och visade att han inte skulle släppa förbi oss, säger Jörgen Korpelainen, från Äggen utanför Sveg.

Annons

Det var under måndagsmorgonen han och jobbarkompisarna Janne Miller, Klövsjö, och Ismael Halvarsson från Hede hoppade på sina skotrar för att åka upp till vindkraftverken på Långåvålen. Alla tre arbetar med underhåll för vindsnurrorna och brukar ofta åka upp efter den oplogade vägen. Den här gången stötte de dock på patrull och tvingades vända hemåt igen. En stor nyvaken björn fanns på vägen och ville inte släppa förbi någon. Orsaken var att nallen mumsade i sig ett rejält skrovmål.

– Den hade fullt upp att käka upp resterna av en älg. När vi kom var den ganska bestämd på att den ville vara ifred. När vi kom för nära klev den upp visade att vi inte skulle komma närmare, säger Jörgen Korpelainen.

De gjorde några försök att få björnen att flytta sig men den lämnade varken bytet eller vägen och gjorde även mindre utfall

– Vi bestämde oss för att låta nallen äta lugn och ro. Vi vände och åkte tillbaka. Men jag stod över en timme och tittade på björnen. Det är alltid intressant att se en björn, säger Jörgen Korpelainen.

Han bedömer att det handlar om en hane med en vikt på cirka 200 kilo.

– Jodå, det var en rejäl björn med ett riktigt stort huvud.

På tisdagsmorgonen tog vindkraftsjobbarna en annan väg upp till verken då björnen var kvar på samma ställe.

– Lika bra att den får vara ifred, och nu har den säkert käkat upp det som var kvar av älgen och lämnat vägen.

Ni såg den i går, kan den inte almanackan?

– Haha, verkar inte så. Den var en dag förtidig. Men det är nog många som vaknat upp den här våren och struntat i Tiburtiusdagen.

Fotnot: Tiburtiusdagen firades den 14 april. Den kallades förr, främst i Sydsverige, första sommardagen beroende på en gammal indelning av året i sommar- och vinterhalvår.

Enligt gammal folktro vaknade björnen och gick ut ur sitt ide just på Tiburtiusdagen.

Annons