Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixthalka ställer in bussar, taxi och post i hela Härjedalen

Bussar, skolskjutsar, linjebussar, planerade sjukresor och färdtjänst är inställda i Hede och Sveg. Det är den extrema halkan som ställer till det för trafiken på vägarna i Härjedalen.

Annons

– Allt är totalt, helt inställt. Skolskjutsar, planerade sjukresor, allt. Vi tar inte emot några taxibeställningar nu heller, säger Carina Larsson, trafikansvarig för Mohlins bussar och taxi i Sveg.

Hon berättar att Buss 45 som ska till Östersund står i Älvros och inte tar sig åt något håll.

I Funäsdalen är skolskjutsarna med buss från Mässlingen, Ramundberget och Fjällnäs inställda på morgonen men skolskjuts med taxi är igång. Från Funäsdalen går även planerade sjukresor, färdtjänst och taxi.

– Det är tre barn som vi inte har fått till skolan idag, från Brändåsen och Sörvattnet, säger Hasse Wall, taxiansvarig för Funäsdalen.

Han vill ge en eloge till grabbarna som ute och sandar.

– Det här väglaget har jag aldrig varit med om. Allt är inställt här idag bussar, taxi, färdtjänst, säger Håkan Persson, som kört taxi i tio år i Hede-Vemdalen.

Vid halvtiotiden har Posten i Hede inte fått någon post att dela ut.

– Postbilen står utanför Ånge och tar sig ingenstans. Jag vet inte om vi kommer att köra ut posten idag i vårat område från Vemhån till Fjällnäs, säger Ingrid Hedmark, chef för Posten i Hede.

Det är möjligt att inte heller Svegsområdet får någon post idag.

– Om bilarna kommer hit mitt på dagen försöker vi dela ut på Sveg och i Ytterhogdal, så gott vi hinner. Annars kommer fredagsposten på måndag, säger Bengt-Erik Holm, platschef för Posten i Sveg.

Peabs platschef i Sveg Åke Engström meddelar att han inte gör några uttalanden idag på grund av tidsbrist och hänvisar till Trafikverket.

– Vi har ett otroligt besvärligt väder. Vi gör vad vi kan för att sanda. Vi sätter in alla resurser vi har och försöker hitta fler, säger Evert Boeye, ansvarig för underhåll av vägarna i Härjedalen.

Två plogbilar har kört av vägen, en i Särvsjön och en i Älvros. En plogbilsförare är lindrigt skadad när han skulle se om sin bil och en slang exploderade.

– Vädret med stora svängningar i temperaturen verkar fortsätta hela helgen. Det blir problematiskt, säger Evert Boeye. Det är det värsta väder vi kan tänka oss. Vi gör vad vi kan.

Annons