Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo fick en rasande björn över sig

/
  • Bo Hedin är glad att det ändå gick så pass bra som det gick.

Det blev en dramatisk björnjakt för Bo Hedin från Lillhärdal på lördagsmorgonen. En rasande björn kastade sig över honom, med alla sina 170 kilo.

Annons

– Det går så fort. Jag såg bara att han kom mot mig och hann skjuta ett skott till innan han var över mig.Troligen sköt jag honom i käken vilket gjorde att han inte kunde bita mig. Sedan låg han helt över mig, bröst mot bröst, öga mot öga, berättar Bo Hedin.

Tillsammans med Sven-Åke Jonasson begav han sig ut på björnjakt tidigt lördag morgon. Efter några timmar fick hundarna upp spåret efter en björn. Flera gånger ställde de björnen, men sedan gick den vidare. Den rörde sig mot Bo Hedins pass och efter ett tag kom den lufsande fram genom skogen mot honom.

– Jag fick fritt skottläge på ungefär femton meters avstånd. Jag sköt och träffade men då vände den och for iväg en bit bort i skogen, ungefär 150 meter. Sedan stannade björnen och det blev tyst.

Bo Hedin ropade på jaktkamraten Sven-Åke Jonasson. De väntade ungefär en kvart och gick sedan fram mot björnen, en hane på runt 170 kilo. Då såg Bo att björnen rörde på huvudet.

– Så jag sköt ett skott och precis när det small for björnen upp och rusade mot mig.

Bo Hedin hann skjuta en gång till. Han fick upp armen för att skydda ansiktet. Björnen, som nu låg helt över Bo, försökte bita honom och samtidigt skrek Bo åt Sven-Åke att han skulle skjuta.

– Men det var ju inte så lätt för honom att hitta ett bra skottläge när jag också låg där under björnen. När björnen släppte armen och vred huvudet för att bita mig i benet, då kunde han skjuta. Jag hörde hur björnen tog två andetag, sedan blev det tyst.

Bo Hedin klarade sig med några mindre skrap- och rivmärken på armen och benet. Efter omplåstring och sprutor på hälsocentralen mår han i dag (söndag) bra.

– Jag var lite skakig i går mitt på dagen men det gick över. Det kunde ju ha gått riktigt illa, jag hade tur ändå.

Blir det fler björnjakter?

– Inte i dag i alla fall. Men det är klart det blir. Jag har inte fått någon chock eller rädsla eller så. Men man vet ju aldrig, det kanske kommer, säger Bo Hedin.

Annons