Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bolla visade hantverk på Hedegården

Ingeborg " Bolla " Johansson besökte Hedegården och visade en del av sina hantverk och berättade om gamla tider. Hon är idag 85 år, och började som liten att karda och spinna. Hennes mamma Johanna och gammelfaster, som kallades Grunn Anna lärde upp henne.

Annons

Som ung jobbade Bolla Johansson hemma på gården, där det fanns kor, getter och får. Familjen bodde vid Grundsjön i en liten stuga byggd 1790, stugan är flyttad till Hede hembygdsgård. 1970 blev Grundsjön uppdämd och gårdarna överdämda. I början av 60-talet flyttade de till Långå, där Bolla fortfarande bor.

1950 började hon på Västerbergs folkhögskola i Storvik, en ettårig linje med inriktning på slöjd.

Ingeborg Bolla Johansson visade upp hantverk på Hedegården.Foto: Siw Fladwad

Skinn har också legat Bolla Johansson varmt om hjärtat under åren. En granne till Bolla tog reda på skinn efter bävrar och det väckte hennes intresse för att jobba med olika skinn.

Bolla började en kurs på Bäckedals folkhögskola i ämnet. Hon tar även hand om skinn från lax, röding, lake med mera. Det blir oftast dekorationer på andra hantverk.

Av ludna skinn syr hon mössor och väskor.

– Ibland ringer någon till mig och säger att de kört ihjäl en orm, och undrar om jag vill ha den. Och det vill jag, säger Bolla som sedan tar reda på skinnet och bereder det.

– Det blir lite kvar av ormar så det kan bli dekorationer på exempelvis en stickad väska.

Av kattskinn har hon sytt stora kragar, som hon säger är bra för ryggvärk. Hon spinner även garn av katt, hund och rävhår.

Handarbeten är fortfarande hennes största intresse och Bolla har nyligen köpt en ny spinnrock från Holland. Tidigare har hon haft kurser i diverse hantverk i Hede, Ljusnedal och Långå. Nu är det lite lugnare men varje onsdagskväll träffas nu ett tiotal glada hantverkare på Långågården.

– Vi stickar, väver, dricker kaffe och ljuger i varandra, säger hon.

När jag frågar vilket av allt hon sysslar med som är roligast, svarar Bolla "Allt!"

Läsartext: Siw Fladvad

Annons