Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Schwartz fällde en björn vid Särvfjället

/

Det blev en lyckad start på årets älgjakt för bröderna Niclas och Henric Schwartz. Med hjälp av jämthunden Lillängets Santos fälldes en björnhona.
– Naturligtvis spännande och kul. Det var första björnen för oss, säger Henric Schwartz.

Annons

Bröderna är med i Frubackens jaktlag i Hede och jaktmarkerna ligger i närhetan av Särvfjället. Henrik och kompisen Johan Östling hade släppt den sexårige Santos och det dröjde inte allt för länge innan de hörde ståndskall.

– Ett skall som lät annorlunda och dovare, jag anade att det var något annat än älg hunden skällde på, berättar Henrik.

Han bedömer att hunden då var cirka 250 meter ifrån dem. Efter någon minut kom Santos tillbaka men försvann skällande upp genom skogen.

– Då anade jag att det kunde vara en björn, jag ringde till brorsan. Johan hade valt att gå utan gevär den här dagen och det känns bra mycket tryggare om man är två skyttar, säger Henric.

Det dröjde inte länge innan brorsan Niclas dök upp. Bröderna smög sig sakta och säkert närmare och kunde tillslut se en björn. De smög sig ännu närmare för att säkra ett bra skott.

– Vi lyckades komma in så nära som på 25 meter ifrån björnen men det stod lite skymd. Men när den gjorde ett utfall mot hunden stannade den till i en glänta och jag hade perfekt läge och kunde avsluta de hela. Extra roligt att Johan Östling var med och filmade allt, säger Henric.

När de kom fram till nallen upptäckte de att tiotalmeter därifrån låg en fälld älg, hälften uppäten.

– Troligen är det björnen som tagit den för några dagar sedan och mumsat i sig.

Efter det att länsstyrelsens personal varit på plats konstaterades att det var en hona med en vikt på cirka 100 kilo. Hon bedömdes vara cirka 6 år gammal.

Björnjakten i Jämtlands län är sedan tidigare i uppdelad i fyra delområden. Jakten har sedan en tid varit över i de två norra delområdena och för några dagar sedan avlystes jakten också i det ena av länets två södra delområden. Område 1b.

Kvar är område 1a som hade en tilldelning på max 20 björnar. Där fylldes kvoten under onsdagsmorgonen vilket innebär att björnjakten i hela länet är avlyst för detta år.

Den totala tilldelningen i Jämtlands län är 74 björnar, uppdelat hälften av varje i de norra och södra områdena.