Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bruksvallarna klarar skidpremiären - öppnar på måndag för träning och motion

/
  • En av många högar som sprutats fram de senaste nätterna. Till på måndag blir det skidspår här för motion och träning.
  • Tonvis med konstsnö har producerats de senaste nätterna och nu fortsätter man att producera längs den homologiserade 3,3 kilometerslingan.
  • Upp vidare genom den här tunneln och ut på 3,3 kilometerslingan med den tuffa Södergrenbacken ska skidåkarna nästa helg då den svenska skidpremiären körs.

På måndag öppnar skidstadion i Bruksvallarna för motionärer och träningsgrupper. De två senaste nätterna har tonvis med konstsnö producerats och nu känner sig tävlingsledaren Magnus Myhr säker - skidpremiären blir av.

Annons

– Från måndag kan vi garantera åtminstone en slinga på en 1,5 och från tisdag 2,5 kilometer. Till tävlingarna räknar vi med att ha den homologiserade 3,3 kilometerslingan klar, det känner vi oss trygga med, säger Magnus Myhr, tävlingsledare för den svenska skidpremiären nästa helg.

Homologiserad innebär att banan är godkänd för världscuptävlingar och på 3,3 kilometerslingan finns bland annat den tuffa Södergrenbacken.

– Det känns riktigt bra att vi kan erbjuda den. Det har varit en önskan från skidförbundet att vi ska få till en bra och riktigt tuff, utslagsgivande bana. Och det är jag säker på att vi klarar, säger han.

De två senaste kallnätterna har snökanonerna på skidstadion i Bruksvallarna gått för fullt. Konstsnön ligger i stora högar i slingorna runt sprintbanan och upp mot tunneln under vägen och vidare. När tidningen är på plats vid lunchtid på fredagen är temperaturen runt nollan, men frosten hänger kvar i träden och det spricker sakta upp i det låga molntäcket som hänger över dalen.

– Prognosen pekar på riktigt kallt i natt, ner mot en 16 minus (läs natten mot lördagen). Vi håller som bäst på att ställa in kanonerna och efter i natt tror jag att vi kommer att ha så det räcker.

Hur har det varit de här senaste veckorna, med tanke på vädret och temperaturen? Har ni varit oroliga för att skidpremiären är i fara?

– Vi har väl egentligen känt oss rätt trygga. Vi sprutade snö i slutet av oktober och tänkte väl att det måste komma flera dagar med kallgrader. Nu har vi också lite sparat som vi kan köra hit med lastbil, från framför allt Ramundberget, säger Magnus Myhr.

Läs också: Bruksvallarna väntar på snö

Temperaturen kommande dygn varslar om minus, vilket krävs för att tillverka konstsnö på ett effektivt sätt, och kanske även lite natursnö. Det mesta borgar alltså för att det blir svensk skidpremiär i Bruksvallarna nästa fredag, tävlingen är "till 95 procent i hamn redan nu", enligt Magnus Myhr.

Bansträckningarna, som längst herrarnas distans på 15 kilometer, bestäms i början av nästa vecka. Men redan från måndag öppnar alltså skidstadion för träning och motion.

– Det är många som hört av sig och flera träningsgrupper är redan bokade för att komma hit.

Hur blir det med Northug då?

– Jag tror att han kommer men man vet ju aldrig med stora skidstjärnor. Men jag tror säkert att många norska åkare kommer att anmäla sig efter deras premiär i helgen, säger Magnus Myhr.

Läs också: Northug planerar åka premiären i Bruksvallarna

Läs också: Trångt i spåren när Bruksvallarna öppnade för säsongen förra året

Annons