Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildextra: Mycket mat på Game Fair - både på nya och gamla sätt

Mattorget är tillbaka i år igen på Bruksvallarna Game Fair, ett populärt inslag både bland besökare och utställare.
– Trevligt folk och fin stämning, säger Björn Sandnäs från Engesvollen i Norge, som är på mässan för första gången.

Annons

Björn Sandnäs är på plats med kött och produkter från de frigående grisar han har på sin gård i Engesvollen som ligger mellan Brekken och Röros.

Björn Sandnäs med grisprodukter från grannlandet.

Lokalproducerad mat är i ropet, det märks inte minst på mässan i Bruksvallarna där flera aktörer, både från Härjedalen och från närområdet finns på plats för att marknadsföra och sälja sina produkter. En av dem är Ericka Enkell från Medskogen som säljer egenproducerade ostar och som också har med sig en ny, ännu icke namngiven ost.

– Den är gjord på mjölk från mina kor. Folk kan lämna förslag på namn. Det ska vara något punkigt, säger Erika.

Punkiga namnförslag vill Erika Enkell ha in till sin nya ost.

Drycker av olika slag är populärt, men älgörtsaften föll inte riktigt Kent Johansson som bor halvårsvis i Vivallen, i smaken.

– Lite för besk för mig, säger han.

–Jag det här är ju vuxensaft, då har du lite barnslig smak, skrattar försäljaren Eva Magnusson från Ånge.

Älgörtsaften var lite för besk för Kent Johansson, men gransirapen var bättre.

Det lagas också mat för fullt på mattorget, och där handlar det om uråldriga matlagningsmetoder som stekning på spett, rökning, matlagning över öppen eld och kokgrop.

– De frågade om vi vill göra något, typ laga mat från scen, men det tyckte vi inte var någon bra idé. Då kom vi på det här istället, säger Emil Bertilsson som driver flera krogar i Funäsdalen.

I kokgropen ligger en kyckling på tillagning, över elden rostas en spädgris, tjäderbrösten ligger på rökning under enris och över elden tillagas kokkött på ren.

– Tänkte att det här är sådant som man faktiskt kan göra själv om man är ute i naturen, säger Emil Bertilsson.

Staffan Degerfors och Emil Bertilsson lagar mat på stenåldersvis.

Uppgrävd kokgrop

Lena Flaten från Storlien fixade smakprov av ost, sirpan och rallarros.

Perra Jönsson från Sveg sålde sin potatis (och en och annan gubbkalender).

Så lokalt som möjligt, Joakim och Kristoffer Näsvall sålde kött från byn.

Vincent, Benjamin, Pierre och Mikaela Löfling Görlin lät sig väl smaka av Malin Petterssons ost från Bräcke.

Lars-Olof Mattsson från Sveg sålde saft och marmelad på bär från Härjedalens skogar.

Fler närproducerade bärprodukter fanns hos Maria Derenius Torestam och Ulf Derenius från Krokom.

Getost från byn såldes av Alf Wagenius och Liselott Östlund.

Berti Henriksson och Tova Nydalen från Lit hade många olika bärprodukter till salu. Bland annat.

Köttlådor från Bruksvallarna fanns det intresse för, Britt Eiserhall pratar med Therese Wagenius och Bengt Hansson från Hede.

Janna Janssen hade ost från Offerdal.

Mer läsning

Annons